Gå till innehåll

Diane Landry

Uppe i taket inne i Sankt Nicolai kyrkan hänger en stor takkrona gjord av genomskinliga bestick. Kronan är formad som en upp och nervänd rund kon och besticken är ihopsatta med små trådar och ringar så att de skapar ett fyrhörning triangel mönster. I bakgrunden syns en orgel framför ett otroligt färgglatt fönster.

Foto: Sofie Isaksson

Skir som en ljuskrona av kristall skimrar ”Exhaustion” (Utmattning) mot skyn. Skönheten är påfallande. Magi finns i objektens rörelse och samspel. Måtten är enorma: 4,6 meter i diameter, 2,7 meter i höjd och därtill 1,5 meter i skiftande läge. Landry har skapat installationen av återanvända saker. Det glittrande glaset i kronan är i själva verket genomsiktliga bestick och andra föremål av plast. Mekaniken är robust och fungerar genom basala instrument som hjul, skruv, remskiva och spak. Landry vill att hennes verk ska upplevas som en märklig maskin för att drömma om rum, tid och ljus – och där tusen berättelser kan bubbla upp. Att ge vardagliga ting ny betydelse är hennes signum.

En man sitter bredvid kyrkbänkarna och spelar på ett svart piano. Mellan kyrkbänkarna går en lång pride matta i regnbågensfärger och över mattan hänger en ljuskrona av genomskinliga engångsbestick i taket. Kronan är formad som en upp och nervänd rund kon och besticken är ihopsatta med små trådar och ringar så att de skapar ett fyrhörning triangel mönster.

Foto: Sofie Isaksson

Närbild på det som utgör konstverket, plastbestick som är sammansatta med små trådar och ringar till i ett mönster.

Foto: Sofie Isaksson

Information om konstverket på teckenspråk

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se