Gå till innehåll

Teppei Kaneuji, 1978, Japan

I ett vitt galleri står en skulptur uppbyggd av en mängd olika föremål staplade på varandra i en hög. Föremålen är till stor del täckta av en vit plastmassa. Bland föremålen syns plasthinkar, diskmedelsflaskor och en tavelram. Föremålen står på flera mindre träbord.

Foto: Sofie Isaksson

Den växande internetkulturen skapar en stark kulturell remix som ringas in av ordet neo-apropriation. Ett postmodernt ord som betyder ”ny tillägnelse”. Det är inte längre fult att inlemma andras verk i sitt eget. I den digitala världen är allt en flytande hypertext: tillgänglig och formbar. Det nya uppstår i hur man kombinerar det gamla.

Teppei Kaneuji är även verksam som DJ och scenograf. Hans konstnärliga uttryck är färgat av dessa ”tillägnelser”, en mixtape av påverkan och inspiration. Med udd mot global överkonsumtion gör han installationsverk med plastföremål, trä, neonfärgade leksaker, hjältefigurer ur film, tv-spel och mangavärlden. Allt indränkt i kritvit resin. Effekten är massiv. De senaste arbetena präglas dock av renodlade former. Världens mångfald av ting och former kombineras till livfulla bilder med ett tydligt formspråk från reklam- och serievärldarna.

Text: Stefan Nilson

På Youtube kan du se en film om konstverket.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se