Gå till innehåll

Peter Johansson, 1964, Sverige

I ett hörn av ett rum står en installation som föreställer en kulspruta i mitten och framför kulsprutan ligger röda säckar på varandra som skapar en liten mur. På vägen i bakgrunden sitter två stora skulpturer som föreställer två explosioner gjorda i serietidnings tecknat format.
En närbild på en fantasifull kulspruta där ammunitionen består av olika PEZ figurer till exempel Musse Pigg och Ior.
I ett hörn av ett vit rum står en installation. På golvet ligger många röda säckar som är staplade på varandra vilket formar en liten mur. I mitten av muren står något som liknar ett elskåp och på det sitter en verklighetstrogen påfågel. På vägen i bakgrunden hänger två färgglada skulpturer av två stora explosioner tecknat i serietidnings format.

Sedan 1990 har jag arbetat med de komiskt traumatiska upplevelser som min uppväxt i 60- och 70-talets Dalarna gett mig. Dalarna är landskapet i hjärtat av Sverige som sedan slutet av 1800-talet varit det nationalromantiska ansikte som visats upp som genuint svenskt och samtidigt exploaterats av turistindustrin med djävulsk precision.

Med en far som var kurbits (rosen-) målare och en mor som drev en våffelstuga för skidturister, kan man säga att min konst är insyltat självironisk och prövar gränsen mellan vad som anses vara god konst och kitsch. Under senare år har jag alltmer riktat mitt arbete mot liknande företeelser i andra kulturer och länder. Framförallt vill jag att min konst ska angå många människor genom att vara fysisk, direkt och visuell. Gärna också skrattretande.

På Youtube kan du se en film om konstverket.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se