Gå till innehåll

Tea Mäkipää, 1973, Finland

Ett lutande genomskinligt hus i två våningar där bara grundläggande infrastruktur syns så som vatten, värme och el ledningar. På båda våningarna står en toalett och i alla rum är det lampor i olika storlekar och variationer.
Närbild på ett lutande genomskinligt hus i två våningar där bara grundläggande infrastruktur syns så som vatten, värme och el ledningar. På båda våningarna står en toalett och i alla rum är det lampor i olika storlekar och variationer.

1:1 är ett lutande skelett av ett bostadshus som innehåller all grundläggande infrastruktur (värme, vatten, el och telefonlinje). Men till skillnad från originalet, som står i Helsingfors, är huset genomskinligt. Väggar, tak och golv, som vanligtvis döljer tunnlar och ledningar för system som gör livet bekvämt, saknas. Infrastrukturen skapar trådar som väver samman boende i huset trots deras avskärmande väggar och 1:1 blottlägger de tekniska sammankopplingarna och de mänskliga relationer som de symboliserar. Samtidigt blir ljudet, som vanligtvis dämpas av isolerade väggar och tak, hörbart då de boendes röster också finns representerade med hjälp av en sex minuter bandad loop. På övervåningen bor en gammal man som uppmärksamt lyssnar på alla ljud som färdas genom huset. En ung familj med ett barn bor under honom och från deras hushåll kan man höra hela spektrumet av känsloliv med utbrott av både hat och kärlek.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se