Gå till innehåll

Erik Ravelo, 1978, Kuba

På en vitt vägg hänger fyra stycken stora fotografier på rad. Fotografierna är avlånga och föreställer en vuxen samt ett barn på varje bild. De vuxna står vända emot kameran och på deras ryggar hänger barnen likt Jesus på korsett med händerna utåt. De fyra vuxna har olika klädslar ena har en gul skyddsdräkt på sig, en annan är semesterklädd med hawaiiskjorta. En är utkläd till en clown och den sista är en militär.

“Untouchables” av Erik Ravelo är en kampanj framtagen för att öka medvetenheten om barns rätt till barndom och de yttre faktorerna som hotar den. Sju fotografier skildrar de viktigaste frågorna som hotar grundläggande rättigheter för barn runt om i världen: pedofili inom religiösa murar, sexturism, inbördeskriget i Syrien, liberal cirkulation av skjutvapen, mänsklig organhandel, fetma och radioaktiva föroreningar.

Konstverket återskapar en avbildning av korset som sammanställer både offret och förövaren. En tillsynes hotfull vuxen (en präst, en soldat, en kärningenjör, etc.) tar formen av ett kors och offret är barnet korsfäst på ryggen. Det kontroversiella valet av ett kors var avsett att skildra både smärtan som bärs av offren och de faktorer som påverkar deras barndom. Ordet Untouchables refererar till dem som måste skyddas (barnen) och de som förblir utan åtal (förövarna).

På Youtube kan du se en film om konstverket.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se