Gå till innehåll

Árbol De Lágrimas (Tree of Tears)

Rodrigo Facundo, 1958, Colombia

I hörnet framför ett envåningshus står en stor mörkgrå skulptur och väggen bredvid den syns ett stort svartvitt gammeldags fotografi. Skulpturen ser ut att vara gjord av gummimassa och påminner om ojämn lavasten i formen och ytan.   På fotografiet syns ett antal ungdomar på rad och ser mot kameran med fundersam blick. De är klädda i traditionell stil och ser ut att tillhöra sydamerikansk ursprungsbefolkning.

Foto: Sofie Isaksson

På en vit vägg sitter en stor mängd gulnade pappersark uppsatta. På papperna syns olika gammeldags foton på olika folkgrupper, föremål och illustrationer. Framför står ett svart bord med några böcker på och två blåa fåtöljer.

Foto: Sofie Isaksson

Tid – historia – material. I orden ryms en hel berättelse om industriell expansion, rovdrift och omfattande miljöpåverkan. Rodrigo Facundo synliggör det banalas inflytande över våra liv. På årets OpenArt handlar det om gummiindustrin i Latinamerika och Afrika. Gummi är en naturprodukt, men farligt som restprodukt. I världen växer ”öknar” av uttjänta bildäck. Den svarta röken från brinnande bildäck är en bild av miljöhotet. Chile är först med en lag om produktansvar -en rörelse för en hållbarare värld.

Rodrigo Facundo är lika mycket konstnär som historiker, en sammanhangens arkeolog. Fotografiet spelar en viktig roll. Från den verkliga bilden nystar han fram en historisk bild som i konstnärlig form framkallar en mental bild hos betraktaren. Den är dialektisk i Walter Benjamins anda med en stark vilja att förmedla kunskap och insikt.

Text: Stefan Nilson

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se