Gå till innehåll

Kalle Brolin 1968, Sverige

Kristina Müntzing, 1973, Sverige

På ett torg framför Örebro slott står en gul skåpbil med öppen baklucka. Inuti står mindre röda bokhyllor med blandade böcker. Ovanför hänger papperslanternor och en flerfärgad ljusslinga. Bakom bilen står en man framför en uppställd vit bakgrund och håller i en mikrofon framför en sittande publik. Till höger står en grön containerliknande byggnad med texten "OPENART" skriven på ena sidan.

Foto: Magnus Westerborn

Vi lider inte brist på medier i det digitala samhället. Snarare överhopas vi av kanaler och kommunikationsvägar, kanske i sådan mängd att de blir ett brus där ingen riktigt når ut med sitt budskap.

Agitprop var från början en rysk rörelse i framkanten på den samhälleliga glipa som skulle leda till ryska revolutionen 1917. Agitprop var radikal och ville driva på samhällsförändringen genom att propagera via en sorts gatuteater. Från lastbilar, på torg, från tåg, framförde man agitationen för tsarens störtande och ett nytt samhälle för alla. Den hårda ryska censuren födde ironiskt nog en ny kulturform som vi i dag skulle likna vid ett högljutt reklambudskap. Väggtidningar och flygblad spreds till musik, sång, och poesi i det offentliga rummet varhelst människor samlades.

Sunshine Socialist Cinema är en sentida avläggare till denna radikala rörelse, och som faktiskt levt vidare i andra delar av världen sedan dess där förtrycket varit hårt och politisk agitation varit förbjuden eller begränsad. Den har tillämpats i USA under 30-talet, i Europa, Indien, Latinamerika.

Sunshine Socialist Cinema gör det på 2000-talets klimatsmarta vis, som en soldriven mobil enhet. Så kan de föra ut sitt politiska budskap i forum som går utanför det samtida digitala bruset av röster och utbud av ”sanningar”. Deras plattform är en mindre buss vars takplacerade solceller med två timmars laddning kan ge en projektor energi för en och en halv timmes utomhusvisning av film. Just rörligheten är typisk för agitprop-tanken: snabbt sätta upp sitt stånd, agitera, packa ihop och dra vidare.

Under OpenArt ska denna mobila utomhusbio vara aktiv. Aktionsgruppen visar filmer som utgångspunkt för spontana diskussioner kring vänsterns dagsfrågor, men eftersträvar kontakter med lokala organisationer som politiskt delar samma grundsyn. Det är så man vill skapa lokala studiegrupper kring olika kulturella yttringar.

Utomhusbion drivs under sommaren av Pennybridge Poetry som kommer att fördjupa och föra ut sitt kulturella program på den gemensamma plattformen. Film och poesi i sommarnatten!

Text: Stefan Nilson

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se