Gå till innehåll

Marisa Merlin, 1953, Italien

På en öppen yta i en park står flera höga skulpturer i metall placerade nära varandra. Skulpturerna är konformade och deras yta är täckt av tunna färgglada metallremsor från olika läskburkar. Framför skulpturerna står flera personer och ser på konstverket.

Foto: Sofie Isaksson

Allt tidigare kommer rapporten att vi förbrukat jordens årliga resurser. Vårt tärande ökar snarare än minskar. Vi oroas men vill inte göra avkall på vår bekvämlighet – vi skjuter undan tankarna. Men konsten petar retfullt på vår ömmande själ, som Marisa Merlins “Stalagmiter”.

Stalagmiter är droppstensformationer. De beskriver både tid och erosion. Marisa Merlins skulpturer visar hur något annat “sipprar” ur jordens resursbank: aluminium förvandlat till energikrävande dryckesburkar. Hon återbrukar dem i form av remsor som fogas samman till slingrande skulpturer. I ett tidigare arbete, “Sjöjungfruns tårar”, formade hon plastskräp till färggranna objekt. Det skadliga blir i hennes verk en estetisk upplevelse som föder en tanke. Marisa Merlin är starkt engagerad i kampen för en värld i ekologisk balans.

Text: Stefan Nilson

På Youtube kan du se en film om konstverket.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se