Gå till innehåll

Traffic Island / A short-lived rest

Yukako Ando, 1972, Japan

En somrigdag i Örebro och på Svartån flyter en trafik-ö. Ön är byggd som en avlång oval där både en gata och två trottoarer får plats. På gatan står två färgglad brassestolar, två randiga badlakan samt två picknickkorgar fyllda med snacks. Vilket bjuder in beskådaren till att vilja hoppa ner i Svartån och inta en brassestol för lite solning och picknik. På trottoaren till höger står en gul cykel parkerad bredvid en växt samt en vägskylt. Trottoaren till vänster pryds av en blå övergångsskylt, en tygkasse i vattenmelonstyg samt en rödvit livboj.

Denna installation är inspirerad av en refug, en trafik-ö. Den är utlämnad från det dagliga trafiksystemet och existerar som ett objekt i sig självt, som en enskild ö placerad i Svartån omkring slottet.

På ön har vardagliga föremål som till exempel en solstol, en cykel och en väska placerats. Situationen ger intrycket av att någon är där och vilar, men har lämnat platsen för en kort stund.

I vardagen, är en refug avsedd för att användas av de gående som korsar gatan. Gångtrafikanterna måste flytta på sig hastigt efter trafikens anvisningar. Jag har skapat en refug som är befriad från vardagens regler, tänkt att väcka till reflektion över vår livsstil i staden.

"Traffic Island" är ett lekfullt projekt som ställer frågor om förhållandet mellan det offentliga och privata utrymmet, fritid och arbetstid, vila och rörelse samt verklighet och drömmar. Projektet tolkar även vårt vardagliga liv på ett annorlunda sätt, i ett försök att skapa ett nytt perspektiv.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se