Gå till innehåll

Alice Musiol, 1971, Polen

Utomhus står två orangea glasmontrar bredvid varandra. Första montern är tom och fylls bara av tegelliknande väggar. Inuti andra montern är väggarna, taket och golvet vita och på golvet står en säng byggd i samma tegellikande format som i andra montern.

Till grund för Alice Musiols konstverk ligger en intensiv granskning av den egna biografin och av människor i allmänhet. En ständig konflikt mellan längtan efter skydd och säkerhet och det oundvikliga behovet av förändringar för att gå vidare i livet.

Hon föddes i den polska staden Katowice, flyttade som tioåring till Västtyskland med sin familj. Hennes arbete plockar upp begreppet för hemland och centrala teman om hur man ska hantera det främmande och att vara på resande fot. Sökandet efter säkerhet och skydd leder till en idyll, en idealisk värld, som visar sig vara en bedräglig konstruktion av en overklig stabilitet.

Alice Musiols arbeten förmedlar en känsla av lugn och värme, inte minst genom valet av vanliga, ömtåliga material som lämnar ett intryck av oklarhet och skörhet. Hon gör t.ex. en typisk studsmatta av spröda salta brödpinnar och här, ett nyskapande av sin egen säng av knäckebröd.

“Konst som en reaktion på inre och yttre sammanhang är som sådan, alltid en del av mitt liv. Livet självt så att säga bestämmer konceptet för mitt arbete”, säger Alice Musiol. Genom mitt arbete förvandlas det vardagliga till något störande och oroväckande, något som driver mig vidare, hela tiden vidare...

På Youtube kan du se en film om konstverket.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se