Gå till innehåll

Peter Zacsko, 1960, Sverige

På en tegelfasad hänger en stor målning från taket och nästan hela vägen ner till marken. Målningen föreställer en paradox, högst upp ser man halva kroppen av ett barn som är i en position som att hen gör badhoppet bomben och håller för näsan. Runt barnet ser det ut som en vattenyta men resten av målningens bakgrund föreställer en himmel. Längst ner i mitten av målningen står en vuxen man och över hans huvud är en grön cirkel med sju granar på som symboliserar naturen.

Jag jobbar med ”kommunikation”, ofta via dubbla budskap i oljemålningar. Min historia som döv innebär att jag har lärt mig att avläsa läpprörelser.

Jag har i min barndom övat i timmar med att läsa av läpprörelse via en lärares ”röda läppar” och att dessutom själv göra ljud utan att höra min egen röst. Varje dag gissar jag mig till vad ni hörande säger.

Det känns som en matematik som är svår att lösa. Därför visar jag i mina målningar på paradoxer där döva och hörande missförstår varandra.

Paradoxer och missförstånd uppstår även bland hörande i livet och i samhället. Jag leker och provocerar med nya tankar och koncept kring detta tema. Kommunikation innebär en viss fara just därför att det är lätt att missförstå varandra. Exempelvis att några bokstäver i ett ord är borta eller utbytta kan ge en helt annan betydelse än det man tänkt sig från början.

Att man hör ”puss” när det borde vara ”buss” kan ge oanade och dråpliga konsekvenser. Flera exempel: simma ser ut som dimma, precis som neger och tiger liknar varandra. Ofta tror vi att vi hör rätt men ändå kan det visa sig att så inte är fallet. Detta gäller inte specifikt mellan döva och hörande men är vanligare mellan två så olika ”kulturer”. Till en viss del vill jag roa åskådaren med mitt måleri som innehåller dubbla budskap.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se