Gå till innehåll

Tadashi Kawamata, 1953, Japan

Nere på ett torg syns en stor installation bestående av en mängd stolar placerade rörigt på hög i en stor cirkelformation. Inuti cirkeln syns några människor som står utspridda.

Foto: Sofie Isaksson

På ett öppet torg står en mycket stor installation bestående av många stolar av olika sorter som ligger på hög placerade i formen av en stor cirkel. I cirkeln sitter några människor på uppställda stolar. I bakgrunden syns träd och flervåningshus.

Foto: Sofie Isaksson

Less is more, men ibland är det just mer som är mer… Masseffekt och storlek har sedan start varit OpenArt knep att fånga besökarnas uppmärksamhet i citykärnan. Årets upplaga är inget undantag. Tadashi Kawamatas enorma berg av stolar är förstås just det, men även en spännande och minst sagt iögonfallande skulptur. Stolen är en artefakt i mänsklig kultur som har uttryckt mycket genom historien. Tronen som maktsymbol, pallen som hantverkarens bäste vän, är två exempel.

Världen är full av stolar – uppenbarligen – och Kawamatas verk fogar sig till den typ av konst som genom sina banala byggstenar, kan säga många viktiga saker om mänskligt liv. Hans verk förhåller sig inte sällan till arkitektur och bryter sig in i eller ut ur den på olika sätt. Bara vår föreställningsförmåga sätter gränser för vilka historier som finns inskrivna i skulpturen.

Text: Stefan Nilson

På Youtube kan du se en film om konstverket.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se