Gå till innehåll

Ricardo Alzati, 1974, Mexico

På en vitt vägg hänger 17 stycken svart vita fotografier i en varsin svartram. Fotografierna är i olika storlekar och föreställer olika miljöer utomhus.

År 1904 gav den dåvarande mexikanske presidenten Porfirio Díaz den tyskfödde fotografen Guillermo Kahlo i uppdrag att skapa ett fotoalbum. De femtio plåtarna i albumet avbildar påverkan från en modern storstad på de lantliga omgivningarna kring Mexico City.

Utgångspunkten för verket var att skapa meningsfulla bilder från små detaljer på Kahlos plåtar. Jag blev intresserad i de små detaljerna inuti plåtarna, saker som fotografen inte var medveten om eller som han inte kunde styra över. Ett fängelse utformat för övervakning, en fotgängares fot, tomma landskapsbilder...

Plötsligt upptäckte jag en obehaglig detalj på en av plåtarna. Kahlo hade för hand tagit bort en person, en kvinna, från den negativa plåten. Det är svårt att förklara att kvinnan tagits bort eftersom det finns flera andra personer avbildade på samma fotografi. Borttagningen blev praxis, fotografiet förbyttes till ett landskap med ständiga möjligheter, en viskning svår att avlyssna.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se