Gå till innehåll

Yin Xiuzhen, 1963, Kina

Bilden är tagen inuti en långsträckt skåpbil på marken står några pallar och längst bort kan man skåda bilens två sätten vid fronten.
En blå skåpbil har en påbyggnad som är utsmyckad med 400 olika klädesplagg.

Yin Xiuzhen utexaminerades 1989 från institutionen för konst, inriktning oljemåleri, vid Capital Normal University. Hon bor och arbetar för närvarande i Peking. Sedan 1995 har hon använt gamla kläder som ett av hennes främsta kreativa medium. Hon har deltagit på en mängd internationella utställningar och är en av de viktigaste kvinnliga samtidskonstnärerna i Kina.

Under det senaste årtiondet har hon samlat in gamla kläder från ett oräkneligt antal människor över hela världen. Dessa kläder bär spår av olika erfarenheter. När de sys samman i ett collage förvandlar hon dessa personliga erfarenheter till ett offentligt monument, och kanske till och med ett kulturminne.

I denna stora installation, klär hon in en långsträckt skåpbil med mer än 400 gamla plagg. Detta fordon är ett utrymme för kollektiv existens, vilket också avspeglar hastighet, flöde och förändringar på vägen. Vi tror ofta att kläder återspeglar erfarenheter och minnen av varje individ, men detta arbete avslöjar också ett kollektivt undermedvetet. Vår samtid och vårt samhälle är stora konstruktioner, så detta verk är inte begränsat till en specifik individ; det sträcker sig över en eller flera generationer och ett eller flera länder.​

På Youtube kan du se en film om konstverket.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se