Gå till innehåll

Hanna Holmgren, 1986, Sverige

Ett textilt konstverk i blått, turkost, vitt och lila verkar rinna ner från taket och sprida ut sig över ett golv

Foto: Magnus Westerborn

Två personer sitter vid ett textilkonstverk i blått, turkost, vitt och lila som verkar rinna ner från taket och sprida ut sig över ett golv. I förgrunden av bilden syns en hög med garnnystan

Foto: Magnus Westerborn

Det finns en galenskap i det oändliga upprepandet och samtidigt finns där ett lugn. Mitt arbete balanserar mellan att uthärda och besatthet. Maska efter maska, stygn efter stygn, skapas stora volymer av textilt material. Små lämningar av handens arbete bildar monumentala helheter. Arbetet är kontrollerat och metodiskt, men ur det växer ett landskap av organiska bilder och former som kan associeras till naturen och den mänskliga kroppens insida och utsida. Främmande och igenkännlig på samma gång.

Hantverkskunskaperna utgör grunden och inspirationen för mitt arbete som textilkonstnär. Det är de tidskrävande teknikerna, så som virkning och broderi, som intresserar mig. Den repetitiva handlingen leder arbetet långsamt framåt.

Handgripligt och intuitivt angriper jag material och tekniker. Samtidigt styrs arbetet av mer eller mindre tydliga regler och begränsningar. Ofta bär verken även på en performativ aspekt.

Jag strävar efter det meditativa tillstånd som upprepningen frammanar och frågar mig vilken betydelse hantverket har för utövaren, tingen och samhället idag.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se