Gå till innehåll

Maxx Figueiredo, 1973, Brasilien

På en gräsmatta står ett stort färgglatt plakat som fungerar som en klättervägg. Plakatets målning består av en närbild på en mans ansikte med ett speciellt ansiktsuttryck och halvöppen mun. Även hans händer syns som han håller uppåt. I bakgrunden går som en våg med miniatyrer av kurviga nakna kvinnor med rött hår.
På en gräsmatta står ett stort färgglatt plakat som en kvinna klättrar på då plakatet fungerar som en klättervägg. Plakatets målning består av en närbild på en mans ansikte med ett speciellt ansiktsuttryck och halvöppen mun. Även hans händer syns som han håller uppåt. I bakgrunden går som en våg med miniatyrer av kurviga nakna kvinnor med rött hår.

Konst har traditionellt skyddats i syfte för att bevaras. Men det finns andra konstnärliga uttryck, exempelvis graffiti som kan försvinna inom några dagar på grund av väder eller förstörelse. Det är upplevelsen av konst som borde bevaras och delas med andra.

Inom den buddhistiska filosofin anses allt vara flyktigt och förgängligt. Agorafobi är oro och rädsla på samma gång, eftersom jag inte kan förutse betraktarens reaktion. Precis som i filmen om Gullivers Resor där varje person blir till

huvudperson, uppmuntrar Agorafobi besökaren att röra och klättra på det stora ansiktet. Den taktila aspekten är mycket viktig, det är energier som utbyts genom interaktion.

Mitt mål är att få besökarna att interagera med verket, bli en del av det, men interaktion har också risker. Genom att exponera konstverket utanför galleriet kan det kanske läka sin agorafobi.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta OpenArt

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se