Gå till innehåll

Intervju med Susanna som är god man och förvaltare

Susanna har haft uppdrag som god man och förvaltare i över 20 år.

"Att vara god man ger tacksamhet och glädje"

Susanna är god man eller förvaltare till ett tiotal huvudmän.

En vanlig missuppfattning som Susanna stöter på är att människor tror att det tar mer tid än det faktiskt gör.

– Att vara god man eller förvaltare betyder inte att du är ständigt närvarande. Men det är klart, det har hänt att någon jag har fått bra kontakt med ringt på kvällstid med någon fundering. Vid de tillfällena har det räckt att lyssna och ge råd, säger Susanna med ett leende.

Att vara god man eller förvaltare

Att ta på sig ett uppdrag som god man eller förvaltare innebär att du besöker huvudmannen en gång i månaden. Du sköter dennes ekonomi och betalar räkningarna i tid. Ni kommer också överens hur ni gör med fickpengar utifrån huvudmannens situation. Vid behov hjälper du också till med att söka bidrag en till två gånger per år. Om personen bor på ett boende kan det bli aktuellt med ett möte kring planering av daglig verksamhet eller liknande aktiviteter.

– Alla som klarar av att sköta sin egen ekonomi klarar av att vara god man. Mer komplicerat än så är det inte. Du behöver absolut inte vara ekonom eller arbeta med siffror.

Susanna berättar att hon också ofta gör saker som privatperson och medmänniska för personerna hon är stöd för, alltså frivilliga aktiviteter som ligger utanför uppdraget som god man.

– Jag försöker alltid att träffa dem när de fyller år och ge dem en present, likaså vid jul. Den tacksamhet och glädje de visar kan man leva ett bra tag på, säger Susanna.

Just tacksamheten och glädjen du får från huvudmannen är det första Susanna nämner, när hon får frågan från någon som funderar på att bli god man. Hon pratar också om alla lärdomar hon själv fått av att vara god man.

– Du lär dig enormt mycket om bemötande. Många som är i behov av en god man är äldre och det kan finnas någon form av demens att ta hänsyn till. Du möter också människor oavsett ålder som har autism eller Aspergers syndrom, och du lär dig att känna igen deras behov vilket du har nytta av även utanför ditt uppdrag som god man, säger Susanna.

Susanna rekommenderar den som funderar på att ta åt sig ett uppdrag, antingen som god man eller förvaltare, att gå på de informationsträffar/öppet hus som kommunen anordnar. Att komma på en informationsträff innebär inte att du binder dig för något. Det kan också vara bra att känna till att du, innan du får ett uppdrag, får träffa huvudmannen. I de fall det är möjligt kommer ni gemensamt fram till om du tar på dig uppdraget som god man.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta God man

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se