Gå till innehåll

Hur blir jag god man eller förvaltare?

Här hittar du information om hur du blir god man eller förvaltare.

Information

Ett första steg kan vara att gå på ett informationsmöte för att få veta vad det innebär att vara god man eller läsa den information som finns här på webbplatsen.

Intresseanmälan

Om du vill bli god man eller förvaltare ska du göra en intresseanmälan här. Du behöver bank-ID för att göra anmälan.

Registerkontroll

Innan du blir godkänd kontrolleras att du inte förekommer i kronofogdens register, socialregister eller polisens belastningsregister.

Utbildning

När du är godkänd och bestämt dig för att bli god man eller förvaltare får du ta del av en digital utbildning, du har tillgång till det materialet ett år efter påbörjad utbildning.

Uppdrag

Efter godkänt resultat på utbildningen finns du med i Överförmyndarkansliets system som tillgänglig ställföreträdare. Du blir kontaktad av en handläggare på Överförmyndarkansliet och tillfrågad om ett första uppdrag. Vi försöker i möjligaste mån matcha uppdraget mot dina erfarenheter och övriga önskemål. Tingsrätten beslutar i ärendet.

En första träff

Du träffar huvudmannen första gången tillsammans med till exempel en kurator, biståndshandläggare eller enhetschefen på ett omsorgsboende. Mötet sker innan beslut tas att du kommer att bli god man eller förvaltare för personen. Detta för att ni ska få möjlighet att känna att det känns rätt. Under pågående coronapandemi kan det råda andra regler kring besök på boenden.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta God man

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se