Gå till innehåll

Servicenyheterna på startsidan på orebro.se tipsar om aktuell självservice och berättar om ny eller ändrad service från kommunen – t.ex. nya tjänster eller aktuella ansökningar. Servicenyheten länkar normalt till en fast sida med tillfällig inforuta men den kan även länka t.ex. till en nyhet eller till kartan, eller inte länka alls.

Webbredaktionen sköter ändringar och publicering

Tre servicenyheter visas på startsidan under "Aktuell service". Vid brist på servicenyheter kan vi ta bort en men bäst är att fylla ut med någon som är allmän och funkar när som, t.ex. info om webbkartan, livsmedelsrapporter eller hämtning av grovavfall.

Under de tre servicenyheterna har vi en rad med mindre servicenyheter, som vi normalt inte byter ut. Vid behov av fler servicenyheter kan vi tillfälligt lägga till en extra rad med mindre servicenyheter, mittemellan de två befintliga raderna.

Skapa och publicera ("större") servicenyhet

  1. Gå till sidan "Aktuell service", alternativt sidan "Aktuell service - skolor" om det rör skolområdet, i mappen "Funktionssidor".
  2. Kolla om det redan finns en servicenyhet som du kan återanvända helt eller delvis. Tänk på att det ibland finns flera varianter av samma servicenyhet. Använd ctrl+F för att söka om det är svårt att hitta.
  3. Om du hittar en som är helt rätt, bra. Om du hittar en som är någorlunda rätt, kopiera den och klistra in i gridraden "Aktuell service" och redigera den. Om du inte hittar någon som är lik den du vill ha, kopiera valfri servicenyhet och klistra in i gridraden "Aktuell service" och redigera den. Glöm inte att kolla så att texten är länkad till rätt sida! Det är brödtexten som är länkad, rubriken blir automatiskt länkad till samma sida.
  4. Om du behöver byta ut ikonen: kopiera en ikon från en annan servicenyhet om du hittar en lämplig, kopiera annars från sidan "FA-ikoner till Servicepuffar - kopiera och klistra" om du hittar en lämplig där. Gå annars till www.fontawesome.com och klicka på vald ikon, den öppnas i en popup-ruta, klicka sedan på den lilla ikonen längst upp till höger ("Copy glyph"). Ställ markören vid befintlig ikon i servicenyheten och tryck ctrl+V.
  5. Kopiera hela layouten för servicenyheten som du valt som redan fanns färdig eller som du redigerat.
  6. Klistra in servicenyheten på startsidan, i gridraden "Aktuell service". Dra upp den så den ligger som en av tre layouter direkt under "Aktuell service".
  7. Ta bort den servicenyhet som är minst aktuell. Den finns sparad på sidan "Aktuell service" så är ingen fara att ta bort den från starten.
  8. Publicera startsidan och kolla utåt så det ser bra ut och att länken går rätt!

Om en servicenyhet inte ska vara länkad

Om det räcker med kort info och inte behövs länk ska inte pilen nere till höger visas. Högerklicka på servicenyhetens första layout, välj Egenskaper och ta bort css-regeln "Klickbar yta" på Utseende-fliken.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Webbmanual & webbriktlinjer

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se