Fler vill leva och bo i Örebro. Som en del i att trygga den växande stadens framtida vattenförsörjning bygger Örebro kommun nu en ny vattenreservoar i Adolfsberg, på en höjd i korsningen Glomman/Södra vägen.
Skissbild av Lyra, Örebros nya vattenreservoar. Bild: Lars Anfinset, Ett Ark Arkitektur
Örebro växer snabbt och står för landets största befolkningsökning utanför de tre storstadsregionerna, det ställer krav på stadens försörjningssystem. Tillgången till färskvatten måste öka samtidigt som Örebros gamla välkända vattentorn, Svampen, snart tjänat ut. Örebro kommun bygger därför en ny vattenreservoar, i Adolfsberg i södra Örebro, som planeras stå klar hösten 2022 och vara i full drift våren 2023.
Under sommaren pågår markarbeten för att färdigställa området runt reservoaren och under hösten planeras reservoaren tas i drift.
Läs senaste nyheten:
Höjd säkerhet och ökad kapacitet när Lyra ersätter Svampen (2022-04-20)
Maj 2022.
Den nya vattenreservoaren Lyra kommer att vara placerad på marken. Den kommer att rymma 15 000 kubikmeter vatten, och vara 35 meter hög på högsta punkten. Lyra är dimensionerad för att klara Örebros vattenförsörjning minst till år 2050.
Säkerheten är en viktig aspekt när kommunen nu bygger en ny vattenreservoar.
Lyra byggs enligt den senaste tekniken och med höga säkerhetskrav. Stadens vattenreservoar är att betrakta som skyddsobjekt, det medför att den nya vattenreservoaren kommer att vara inhägnad och den kommer inte att vara öppen för allmänheten. Lyras inre reservoar kommer även att skyddas av ett beständigt skal av 900 ton cortenstål.
Vattenreservoaren byggs på en höjd i Adolfsberg i Södra Örebro, vid korsningen Glomman/Södra vägen, på området mellan vägarna. Höjden ger ett bra, naturligt tryck för att örebroarna ska få ut vattnet i sina kranar.
Lyra är placerad i en växande del av staden och kommer att synas på långt håll, det innebär också att den ska vara intressant att se på.
Målet är att Lyra både ska säkra vattenförsörjningen och ge Örebro ett arkitektoniskt intressant landmärke som kan påminna oss om hur viktigt vårt dricksvatten är. En byggnad att vara stolt över och en värdig arvtagare till Svampen.
Utformningen togs fram i en arkitekttävling under 2016. Där valdes till slut förslaget från Lars Anfinset, Ett Ark Arkitektur ut bland många andra förslag, som då också visades upp i en utställning för örebroarna. Läs mer om arkitekttävlingen här nedan.
Örebros vattentorn Svampen
, gestaltat av Sune Lindström, är världsvitt omskrivet. Det togs i bruk 1958 som högreservoar i Örebro stads vattenledningsnät.
Sedan dess har Örebros befolkning vuxit snabbt och Svampens kapacitet räcker inte till. Tornet och dess reservoar är i behov av en genomgripande renovering och når inte upp till den säkerhetsnivå som krävs idag. Därför bygger Örebro kommun en ny högreservoar som ersätter Svampen i det framtida vattenledningsnätet. När den nya vattenreservoaren tas i drift kommer Svampen inte längre att användas som vattentorn.
Men Svampen har en fortsatt viktig roll att fylla för Örebro, både som arkitektoniskt landmärke och turistmål, det kommer inte att förändras.
Erik Skagerlund
Titel: Enhetschef exploateringsenhetenTelefon: 019-21 10 00
Öppettider: Vardagar kl. 8-16.30
Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10
Öppettider: Vardagar kl. 10-16
E-post till servicecenter