Örebrofrågan - Har det funnits en basar där Kompassen ligger?

Här kan du läsa stadsarkivets svar på en läsarfråga som tidigare publicerades i Nerikes Allehanda på sidan Stadsliv.

Fråga: Jag är född och uppväxt i Örebro. Jag har ett svagt minne av att det fanns en affär på 1920-30-talet på Engelbrektsgatan mellan Köpmangatan och Kungsgatan, den kallades för basaren. Det var något före basaren, till exempel 15-öres eller något dylikt. Kan ni få fram något om denna affär?

Hus med affärer ligger längs med en å.

American Bazar skymtar på andra sidan ån, på Engelbrektsgatan.

Svar: Affären i fråga hette American Bazar och låg på Engelbrektsgatan 8 där Kompassenhuset ligger idag. American Bazar grundades 1909 i Göteborg av affärsmannen H.G. Turitz som hämtat inspiration från USA:s lågprisbutiker de s.k. pennystores och Woolworths.

I adresskalendrarna för Örebro är American Bazar nämnd första gången 1913. Då var adressen Storgatan 8 med filial på Engelbrektsgatan 8. Från 1919 fanns affären enbart på Engelbrektsgatan och innehades av Adolf Ragnar Larsson och Fritiof Gustafsson.

Affären sålde bosättningsartiklar, sybehör, underkläder och leksaker. I drätselkammarens arkiv finns en ansökan från affärens ägare 1929, Einar Eliasson, om att få sälja explosiva varor såsom knall-kork, lilleputt-munition, gräshoppor och ryska smällare.   

1930 öppnades Sveriges första EPA-varuhus här i Örebro och en av grundarna till EPA (Enhetsprisaktiebolaget) var H.G. Turitz som startat American Bazar. Turitz hade 1913 köpt upp American Bazars största konkurrent Grand Bazar och slog sig senare ihop med Ragnar Sachs, son till NK:s grundare, för att starta butikskedjan EPA.   

Efter 1936 finns det inga uppgifter om American Bazar i adresskalendrarna. Det ligger nära till hands att anta att American Bazar gick upp i EPA.


Artikeln tidigare publicerad i Nerikes Allehanda 2006-04-21.

Senast uppdaterad:

Publicerad: