Örebrofrågan - Fint folk i Marieberg

Här kan du läsa stadsarkivets svar på en läsarfråga som tidigare publicerades i Nerikes Allehanda på sidan Stadsliv.

Läsarfråga: Jag bor i Marieberg på Drottningholmsvägen och jag är nyfiken på varför den heter så. Det finns fler gator som väcker nyfikenheten här t.ex. Drottning Kristinas väg samt Kristinebergsvägen. Har det varit så att vi haft fint besök på våra gator här ute på landet en gång i tiden?

Svar: Drottningholmsvägen, Drottning Kristinas väg och Kristinebergsvägen i Marieberg och även Drottninggatan inne i centrala Örebro syftar alla på drottning Kristina av Sverige (1626-1689). Det var drottning Kristina som fastställde Örebro stads första stadsplan 1654.

Varför det har blivit så många gatunamn med anknytning till drottning Kristina i just Marieberg kan ha sin förklaring i att drottning Kristinas minnessten står vid gamla landsvägskanten på vägen mot Marieberg. Stenen restes 1768 av landshövding Johan Abraham Hamilton vars initialer står inristade i stenen. Bokstäverna C.R.S. står för Christina Reginae Suecia som betyder Kristina Sveriges Drottning. Stenen skulle vara till minne av drottning Kristinas konfirmering av de privilegier som Örebro stad erhållit.

Två personer sitter på huk och pekar på en detalj på en stor sten.

Stadsarkivets personal studerar drottning Kristinas minnessten.

Under drottning Kristinas tid fick många svenska städer stadsprivilegier, bl.a. Nora och Lindesberg i Örebro län. När Örebro fick sina stadsprivilegier är dock höljt i dunkel.   

1965 firade vi 700-årsjubileum i Örebro, men årtalet blev valt främst för att då skulle friluftsbadet i Gustavsvik, södersaneringen, teatern och kulturreservatet Wadköping vara färdigställda. Redan 1956, sex år efter att Stockholm firat sitt 700-årsjubileum, hade förslag på firande i Örebro framförts till Drätselkammaren. När sedan Eskilstuna haft sitt jubileum 1959 tog planerna för ett jubileumsfirande i Örebro fart. I januari 1961 bildades Örebro stadsjubileumskommitté för att arrangera festligheterna här i staden. Jubileumskommitténs handlingar finns i stadsarkivet.

Artikeln tidigare publicerad i Nerikes Allehanda 2006-06-12.

Senast uppdaterad:

Publicerad: