Gå till innehåll
 • Start
 • / Hur du gör din ansökan i Dexter

Hur du gör din ansökan i Dexter

På den här sidan förklarar vi för dig hur du gör din ansökan i Dexter. För att göra ansökan i Dexter måste du fått inloggningsuppgifter av din studie- och yrkesvägledare eller av Gymnasieantagningen Örebro län.

1 - Logga in i Dexter och meddela dina kontaktuppgifter

Klicka på "Logga in (Dexter)" på antagningens hemsida för att komma till Dexter.

Fyll i ditt användarnamn och lösenord. Klicka sedan på "Logga in".

Om det inte fungerar att logga in, kontrollera att du skriver rätt användarnamn och lösenord. Tänk på att ditt användarnamn skrivs med små bokstäver.

När du är inloggad ska du se följande sida.

När du har loggat in i Dexter ska du se en ruta som heter "Mina kontaktuppgifter".

Här ska du meddela uppgifter om mobilnummer samt e-postadress.

Viktigt att du meddelar i Dexter ditt mobilnummer och en aktuell e-postadress som du använder under hela antagningsåret, även under sommaren. Detta ifall Gymnasieantagningen behöver kontakta dig angående din ansökan.

E-postadressen är speciellt viktig om du till exempel glömmer ditt lösenord och behöver beställa ett nytt då länken för lösenordsbyte skickas till angiven e-postadress. Därför är det bra att meddela en e-postadress som du även har tillgång till under sommaren.

Om du saknar mobil eller e-post måste du markera i rutorna "Saknar mobil" respektive "Saknar e-post" för att kunna komma vidare i din ansökan.

När du är klar trycker du på "Spara".

2 - Ändra ditt lösenord

Steg 1

Logga in i Dexter med dina inloggningsuppgifter. För att byta lösenord klickar du i rutan "Ändra lösenord".

Steg 2

Du kommer nu till en ny sida där du klickar på länken "Ändra lösenord".

Steg 3

Här fyller du i ditt nuvarande lösenord och därefter klicka på "Ok".

Steg 4

Här fyller du i ditt önskade lösenord två gånger.

Lösenordet får inte innehålla blanksteg, det ska vara minst 8 men högst 20 tecken långt samt att lösenordet ska innehålla minst en siffra och bestå av både små och stora bokstäver.

När du fyllt i lösenordet två gånger klickar du på "Ok".

Nu är lösenordet bytt.

Tänk på att dina inloggningsuppgifter är en värdehandling. Spara lösenordet på ett säkert ställe men som du lätt kan ta fram när du ska logga in i Dexter, till exempel när du ska svara på ditt antagningsbesked.

Har du glömt ditt lösenord till Dexter finns det möjlighet att beställa nytt. För att kunna skapa nytt lösenord krävs det att du tidigare har meddelat en e-postadress i Dexter. Följ stegen nedan för att skapa nytt lösenord.

Om du inte tidigare har meddelat en e-postadress i Dexter kan du istället kontakta din studie- och yrkesvägledare eller Gymnasieantagningen för att få nytt lösenord.

Steg 1

På Dexters inloggningssida hittar du en länk "Glömt lösenord". Klicka på länken för att komma vidare för att återställa ditt lösenord.

Steg 2

Här fyller du i ditt personnummer och e-postadressen som du tidigare har meddelat i Dexter. Klicka på "Fortsätt".

Steg 3

Här ska du markera i rutan "Skickat via e-post" och sedan klicka på "Fortsätt".

Steg 4

Du ska nu få ett mejl från avsändare "orebro@dexter-ist.com" till din e-postadress som du har meddelat i Dexter tidigare. I mejlet finns en bifogad fil med en länkadress. Öppna filen, kopiera länken och klistra in den i din webbläsare.

Kommer inget mejl, kolla din inkorg för skräppost-mappen så inte mejlet hamnat där.

Länken som du får är bara giltig i 15 min.

Klicka på "OK".

Steg 5

När du har kopierat in länken i din webbläsare ska sidan "Skapa nytt lösenord" komma upp. Här kan du skapa nytt lösenord genom att du skriver in ditt nya lösenord i fälten för "Nytt lösenord" och "Upprepa nytt lösenord" och tryck sedan på "OK"

Om du inte kommer ihåg ditt användarnamn i Dexter kan du se det ovanför fälten där du fyller i ditt nya lösenord.

När du har tryckt på "OK" så är ditt nya lösenord klart för att användas när du ska logga in i Dexter.

3 - Kontrollera dina adress- och betygsuppgifter

Steg 1

Logga in i Dexter med dina inloggningsuppgifter. Klicka på länken "Min ansökan".

Steg 2

I rutan "Min ansökan" klickar du på länken "Mer info".

Steg 3

Nu visas dina kontakt- och betygsuppgifter.

Kontrollera att uppgifterna stämmer.

Steg 1

Klicka på länken "Ändra personuppgifter".

Steg 2

Här fyller du i dina nya kontaktuppgifter.

I rutan "Övrig information" kan du skriva information om de nya kontaktuppgifterna, till exempel om du ska flytta och från vilket datum de nya kontaktuppgifterna gäller.

Det som skrivs i rutan "Övrig information" skickas bara till Gymnasieantagningen. Du kan därför inte lämna något meddelande till den skola som du söker till.

När du har fyllt i dina nya uppgifter klickar du på "Bekräfta".

Dina uppgifter skickas nu till Gymnasieantagningen. När antagningen har godkänt din ändring så kommer du se att dina kontaktuppgifter har uppdaterats i Dexter. Tänk på att det ibland kan ta några dagar innan uppgifterna uppdateras.

Är dina betygsuppgifter felaktiga kontaktar du den person på din skola som rapporterar betygen till Gymnasieantagningen. De meddelar då antagningen vilka betyg som är de rätta så att dessa registreras i Dexter.

4 - Lägga till val av utbildningar och rangordna dem i din ansökan

Steg 1

För att lägga till val i din ansökan måste du först logga in med dina inloggningsuppgifter. När du är inloggad klickar du på länken "Min ansökan".

Steg 2

Klicka på länken "Lägg till val".

Steg 3

Du får nu välja om du vill lägga till val för utbildningar inom Örebro län, utanför länet eller till den anpassade gymnasieskolan (gymnasiesärskolan).

Välj "Sök utbildningar inom Örebro läns utbud" och klicka på "Fortsätt".

Steg 4

Nu kommer du till följande sida. Gör ett val på av något av det tre alternativen för att få fram de utbildningar som du vill söka till.

Om du väljer "Inom viss kommun"

I fältet "Ort/Utb. anordnare" väljer du vilken kommun du vill se och klickar på "Sök". Då ser du vilka program som erbjuds inom vald kommun.

Om du väljer "På viss gymnasieskola"

I fältet "Skola, Ort/Utb.anordnare" väljer du vilken skola du vill se och klickar på "Sök". Då ser du vilka program som erbjuds inom vald skola.

Om du väljer "Inom visst program"

I fältet "Program" väljer du vilken utbildning du vill se och klickar på "Sök". Då ser du vilka skolor som erbjuder valt program.

Steg 5

När du har gjort ett lämpligt urval som passar dig klickar du på "Sök" för att få fram resultatet av ditt urval.

Steg 6

Välj den utbildning som du önskar genom att klicka på länken "Välj" som finns i kolumnen längst ut till höger.

Steg 7

Här gör du ytterligare val beroende på vilken utbildning som du söker till. Vilka val du kan göra beror på vilka utbildningar som du söker till.

Val av språk

Om du söker till Ekonomiprogrammet, Humanistiska programmet, Naturvetenskapsprogrammet eller Samhällsvetenskapsprogrammet ska du uppge önskemål om språkval.

Annat val

Under "Annat val" kan det finnas ytterligare val som skolan önskar att du ska göra. Det kan vara val till olika profiler, uppgifter om instrumentval m.m. Observera att valen är bara önskemål och ingen garanti att du får detta val när du börjar skolan.

Övriga val

Du kan under "Övriga val" önska att du vill läsa ditt modersmål eller svenska som andra språk.

Steg 8

När du klickar på "Ok" blir ditt val sparat och du kommer då tillbaka till sidan för "Min ansökan".

Om du vill lägga till ytterligare val klickar du på "Lägg till val".

Tänk på att inte klicka på "Bekräfta ansökan" om du tänker lägga till ytterligare val i din ansökan. När du klickar på "Bekräfta ansökan" blir din ansökan låst och det är inte längre möjligt att ändra eller lägga till val.

Steg 1

För att lägga till val i din ansökan måste du först logga in med dina inloggningsuppgifter. När du är inloggad klickar du på länken "Min ansökan".

Steg 2

Klicka på länken "Lägg till val".

Steg 3

Du får nu välja om du vill lägga till val för utbildningar inom Örebro län, utanför länet eller till den anpassade gymnasieskolan (gymnasiesärskolan).

Välj "Sök annan utbildning utanför Örebro läns utbud" och klicka på "Fortsätt".

Steg 4

Nu kommer du till följande sida. Om du ska söka till en utbildning utanför Örebro län måste du själv fylla i uppgifterna om utbildningen i Dexter. 

Steg 5

I fältet "Ort/Utb.anordnare" väljer du vilken kommun där skolan finns. Detta fält måste fyllas i för kunna registrera ditt val utanför länet.

Steg 6

I fältet "Sökt program (kod)" skrivs ansökningskoden för programmet.

Detta fält måste fyllas i för kunna registrera ditt val utanför länet. Om du inte vet ansökningskoden kan du skriva följande koder för respektive nationellt program.

 • BA - Bygg- och anläggningsprogrammet
 • BF - Barn och fritidsprogrammet
 • EE - El- och energiprogrammet
 • EK - Ekonomiprogrammet
 • ES - Estetiska programmet
 • FS - Försäljnings- och serviceprogrammet
 • FT - Fordons- och transportprogrammet
 • HT - Hotell- och turismprogrammet
 • HU - Humanistiska programmet
 • HV - Hantverksprogrammet
 • IN - Industritekniska programmet
 • NA - Naturvetenskapsprogrammet
 • NB - Naturbruksprogrammet
 • RL - Restaurang- och livsmedelsprogrammet
 • SA - Samhällsvetenskapsprogrammet
 • TE - Teknikprogrammet
 • VF - VVS- och fastighetsprogrammet
 • VO - Vård- och omsorgsprogrammet

Steg 7

I fältet "Sökt program (klartext)" skrivs hela programnamnet ut. Detta fält måste fyllas i för kunna registrera ditt val utanför länet.

Steg 8

I fältet "Önskemål om inriktning" kan du fylla i om du har ett särskilt önskemål om inriktning. Det är inget krav att fylla i önskemål om inriktning.

Steg 9

I fältet "Önskemål om skola" ska du fylla i skolans namn i klartext. Detta fält måste fyllas i för kunna registrera ditt val utanför länet.

Om du vet att skolan är en friskola så markera detta i rutan för "Friskola". Du behöver inte markera i rutan ifall du inte vet om skolan är en friskola.

Steg 10

Om du söker till Ekonomiprogrammet, Humanistiska programmet, Naturvetenskapsprogrammet eller Samhällsvetenskapsprogrammet ska du också fylla i önskemål om språkval.

Steg 11

Du kan under "Övriga val" önska att du vill läsa ditt modersmål eller svenska som andra språk.

Exempel på ett val utanför Örebro län

Så här kan det se ut om du har fyllt i alla uppgifter:

Steg 12

När du klickar på "Ok" blir ditt val sparat och du kommer då tillbaka till sidan för "Min ansökan".

Om du vill lägga till ytterligare val klickar du på "Lägg till val".

Tänk på att inte klicka på "Bekräfta ansökan" om du tänker lägga till ytterligare val i din ansökan. När du klickar på "Bekräfta ansökan" blir din ansökan låst och det är inte längre möjligt att ändra eller lägga till val.

Steg 1

För att lägga till val i din ansökan måste du först logga in med dina inloggningsuppgifter. När du är inloggad klickar du på länken "Min ansökan".

Steg 2

Klicka på länken "Lägg till val".

Steg 3

Du får nu välja om du vill lägga till val för utbildningar inom Örebro län, utanför länet eller till den anpassade gymnasieskolan (gymnasiesärskolan).

Välj "Sök utbildningar på anpassad gymnasieskola" och klicka på "Fortsätt".

Steg 4

Nu kommer du till följande sida. Välj program eller skola och klicka på "Sök".

Steg 5

Välj den utbildning som du önskar genom att klicka på länken "Välj" som finns i kolumnen längst ut till höger.

Steg 6

Du kommer nu till en ny sida där du klickar på "OK".

Steg 7

När du har klickat på "Ok" blir ditt val sparat och du kommer då tillbaka till sidan för "Min ansökan".

Om du vill lägga till ytterligare val klickar du på "Lägg till val".

Tänk på att inte klicka på "Bekräfta ansökan" om du tänker lägga till ytterligare val i din ansökan. När du klickar på "Bekräfta ansökan" blir din ansökan låst och det är inte längre möjligt att ändra eller lägga till val.

Du har möjlighet att ändra ordningen eller ta bort val tills att du har bekräftat din ansökan. Ordningen av dina val, den så kallade rangordningen, är viktigt då den påverkar dina möjligheter att kunna bli antagen. Här kan du läsa mer om rangordning av val

För att ändra ordning eller ta bort val måste du vara inloggad i Dexter. När du är inloggad klickar du på "Min ansökan".

Ändra ordning på val

För att ändra ordningen av dina val kan du använda dig av länkarna "Flytta val nedåt" eller "Flytta val uppåt". När du ändrat ordningen så sparas det automatiskt.

Ta bort val

Vill du ta bort val ett val använder du länken "Ta bort val" på det aktuella valet.

Du får då en kontrollfråga om du vill ta bort valet. Om du vill ta bort valet klickar du på "OK".

Valet tas nu bort och din nya ordning av val sparas automatiskt.

5 - Skriv ut ansökan och skriv under den med din namnteckning

När du är helt klar med alla dina val så ska du låsa din ansökan. Detta gör du genom att klicka på "Bekräfta ansökan".

Tänk på att när du bekräftar din ansökan blir den låst och du kan inte längre göra några ändringar eller tillägg i din ansökan.

Skulle du trots allt behöva göra någon ändring i ansökan måste du först kontakta studie- och yrkesvägledaren på din skola för att få hjälp med att låsa upp ansökan.

Efter att ansökan är bekräftad är det dags att skriva ut din ansökan. Genom att tryck på länken "Skriv ut".

Den utskrivna ansökan innehåller dina personuppgifter och alla dina gjorda val. Kontrollera att alla uppgifter stämmer. Stämmer samtliga uppgifter ska du sedan skriva under ansökan med din namnteckning.

Den underskrivna ansökan lämnar du sedan till studie- och yrkesvägledaren på din skola som sedan skickar den till Gymnasieantagningen.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Gymnasieantagningen

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se