Gå till innehåll

De här instrumenten erbjuder Kulturskolan kurser i.

Blockflöjt

Som blockflöjtselev kommer du i kontakt med lite ovanligare musikstilar som medeltid, renässans, barock och folkmusik. I blockflöjtsensemble får du lära dig att spela på flera olika blockflöjtsstorlekar, men vi börjar med sopranen, oftast i grupp. Blockflöjten är inget lätt "nybörjarinstrument" och fungerar inte heller som förberedande för något annat instrument.

Läs mer om flöjten och lyssna på hur den låter på Stockholms konserthus webbplats.

Fagott

Fagotten är det största av träblåsinstrumenten och har ett stort tonförråd. Den förekommer framför allt i klassisk musik men används också inom folkmusik och jazz. Du har säkert hört fagotten spela när det händer något mystiskt och spännande i barnprogram och film.

Läs mer om fagotten och lyssna på hur den låter på Stockholms konserthus webbplats.

Klarinett

Klarinetten har varit ett mycket populärt instrument under hela 1900-talet. Den har använts mycket i klassisk musik, folk-, jazz- och populärmusik. I blåsorkestern ska det vara många klarinetter och den gör sig bra i klarinettensemble eftersom den finns i många olika storlekar från en liten ess-klarinett till den stora kontrabasklarinetten.

Läs mer om klarinetten och lyssna på hur den låter på Stockholms konserthus webbplats.

Oboe

Oboen trivs i till exempel blåskvintett och symfoniorkester. Många romantiska kompositörer och filmmusikmakare brukar använda oboen när de skriver sina vackraste melodier.

Läs mer om oboen och lyssna på hur den låter på Stockholms konserthus webbplats.

Saxofon

Saxofonen är det yngsta träblåsinstrumentet men har blivit mer och mer populärt, framför allt i jazz, pop och rock, där instrumentet kan spela en stor roll. I storbandet samsas den med trumpeter och tromboner och den förekommer också då och då i symfoniorkester. De vanligaste saxofonerna är alt-, tenor- och barytonsaxofon.

Tvärflöjt

Visste du att tvärflöjt är ett träblåsinstrument? Idag är en tvärflöjt gjord av metall, men för länge sedan tillverkades de av trä. På tvärflöjt kan du spela många olika musikstilar, du kan spela i flöjtensemble och vara med i någon av Kulturskolans orkestrar. I de äldre flöjtensemblerna spelar vi även på alt-, bas- och piccolaflöjter.

Läs mer om flöjten och lyssna på hur den låter på Stockholms konserthus webbplats.

Fiol/violin

Violinen är det stråkinstrument som funnits längst i historien. Den är också minst och har ett högt tonregister.

Läs mer om violinen och lyssna på hur den låter på Stockholms konserthus webbplats.

Altfiol/viola

Violan är något större än violinen och klingar i ett altläge. Liksom cellon och kontrabasen tillkom violan senare än violinen. Violan hålles på axeln precis som violinen.

Läs mer om violan och lyssna på hur den låter på Stockholms konserthus webbplats.

Cello

Violoncellen kan man säga är stråkfamiljens baryton och har ett ganska brett register. Man sitter ner med instrumentet mellan knäna och med stöd av en pinne (stackel) mot golvet.

Läs mer om cellon och lyssna på hur den låter på Stockholms konserthus webbplats.

Kontrabas

Kontrabasen har den största instrumentkroppen och därmed det lägsta registret. Man kan antingen stå eller sitta när man spelar. Kontrabasen har liksom cellon en stackel.    

Läs mer om kontrabasen och lyssna på hur den låter på Stockholms konserthus webbplats.   

Gitarr

Gitarr är ett av de allra mest populära instrumenten på Kulturskolan. Du får undervisning både i ackordspel och melodispel och kan delta i små grupper eller gitarrorkester. Efter några år kan du välja att fördjupa dig i klassiskt gitarrspel eller ackordspel.

Elgitarr

På elgitarr får du lära dig grunderna i att kompa, spela melodi och solo inom pop, rock, jazz och blues m.m. Du får också möjlighet att spela i grupp.

Elbas

Elbasen är tillsammans med trummorna det instrument som bygger fundamentet i nästan all modern musik. Vi lär dig sväng, tonval och de senaste teknikerna och går igenom musikstilar som pop, rock, blues och jazz samt olika speltekniker, rytmik och notläsning.

Trumpet

Trumpeten är det minsta och kanske mest kända bleckblåsinstrumentet. Trumpeten har varit populär som soloinstrument ända sedan 1600-talet. Under 1900-talet har trumpetare som Louis Armstrong, Miles Davis, Wynton Marsalis och Håkan Hardenberger blivit världsberömda solister.

Läs mer om trumpeten och lyssna på hur den låter på Stockholms konserthus webbplats.

Trombon

Trombonen har sett i stort sett likadan ut ända sen 1400-talet, då man lärde sig konsten att böja till ett metallrör. Genom att flytta draget kan man spela alla de toner som ligger mellan instrumentets naturtoner, samma funktion som ventilerna har på de andra brassinstrumenten. Trombonen ingår i grundsättningen hos blåsorkestern och storbandet och förekommer ofta i både jazz- och popmusik. Christian Lindberg och Nils Landgren heter våra svenska världsstjärnor på trombon inom klassisk musik och jazz.

Läs mer om trombonen och lyssna på hur den låter på Stockholms konserthus webbplats.

Tuba

Tuban har basfunktionen och är därför det allra viktigaste instrumentet i till exempel blåsorkestern. Det finns tubor i flera olika storlekar, både små och stora. Ofta börjar man spela på en lite mindre tuba för att så småningom spela på en större variant. Tuban är förstås ett orkesterinstrument men det finns också många fina solostycken för tuba.

Läs mer om tuban och lyssna på hur den låter på Stockholms konserthus webbplats.

Valthorn

Valthornet har, precis som trumpeten och tuban, tre ventiler. Vi vill gärna ha minst fyra valthorn i våra stora orkestrar för att få den mäktiga hornklangen som ofta förekommer i till exempel filmmusik. Hornet är vanligast i klassisk musik, i blåsorkester och symfoniorkester , men ibland kryddar också storbandsarrangörer och popmusikmakare sin musik med valthorn.

Läs mer om valthornet och lyssna på hur den låter på Stockholms konserthus webbplats.

Slagverk/trumset

Det de flesta tänker på när de söker till slagverk är att spela trumset, men det innehåller mycket mer än så. Slagverk kan delas in i två stora block: "klassiskt slagverk" och "afroslagverk".

Vi ska börja med att presentera afroslagverket där trumsetet ingår. Som alla vet idag så används trumsetet i nästan alla musiksammanhang inom populärmusiken. Till afroslagverk räknas också kubanskt, brasilianskt och afrikanskt slagverk. Inom dessa områden ingår instrument som congas, bongos, tamburin och maracas m.fl.

I det klassiska slagverket ingår de instrument som du ser i symfoni- och blåsorkestrar, såsom liten trumma, bastrumma och cymbaler m.m. Det finns även instrument med bestämd tonhöjd. Dit räknas xylofon, klockspel och marimba m.m. Samlingsnamnet för dessa är "malletinstrument". Trots att timpani har bestämd tonhöjd så ingår inte det instrumentet i "malletinstrumentfamiljen".

När du börjar som slagverkselev på Kulturskolan får du prova på att spela instrument ur båda blocken, d.v.s. klassiskt och afro, men det vi jobbar mest med i början är trumsetet och liten trumma. Med tiden är vår målsättning att det ska finnas utrymme för ensemblespel i olika former, så som slagverksensemble, olika orkestrar samt pop- och rockgrupper.

Läs mer om slagverket och lyssna på hur den låter på Stockholms konserthus webbplats.

Steelpan (oljefat)

Steelpan, steeldrum och oljefat är olika namn på ett och samma instrument. Instrumentet kommer ursprungligen från Trinidad i Västindien där det första spelbara instrumentet tillverkades så sent som 1946. Steelpan är således världens yngsta akustiska instrument. Benämningen oljefat kommer ifrån att man använder oljefat som råmaterial när man tillverkar instrumentet. Inom steelpanfamiljen finns sopran, alt, tenor, baryton, gitarr och basfat. Således ett tonomfång från förstastämma till basstämma.

Traditionell musikstil är calypso. Allt eftersom att instrumentets popularitet ökat och att det spridits i världen innefattar numera repertoaren allt ifrån rock till klassisk musik.

Undervisningen i steelpan startade 1996. När du anmäler dig till steelpan kommer du från den första lektionen att spela i ett steelpanband.

Piano, digitalt piano, synt, cembalo, keyboard m.fl.

Listan på klaverinstrument kan göras lång. Instrumenten används som solo- eller ensembleinstrument i allt från rockband till symfoniorkester. Som pianist kan du vara din egen orkester genom att spela både melodi och ackompanjemang samtidigt. Repertoarutbudet är enormt och möjligheterna oändliga. Nybörjarundervisningen sker på akustiskt piano eller digitalt piano.

Dragspel

Glesbygdssynt, Jularbomaskin, magorgel, syndaskrynkle, accordion. Dragspel – kärt barn har många namn. Dragspelet är ett traditionellt och folkligt instrument som är populärt i hela världen. Det passar i de flesta sammanhang och musikstilar och fungerar lika bra solistiskt som vid orkesterspel. Dragspelet är också ett mycket uppskattat kompinstrument.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Kulturskolan

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se