Gå till innehåll

Utveckla ditt rörelsespråk och upplev rörelseglädjen! På Kulturskolans kurser i dans får du öva upp dina danstekniska färdigheter och utveckla känslan för musik och rytm. Våra danskurser vänder sig till dig som är mellan 4 och 19 år.

Att röra sig är bra för både kropp och knopp. Man dansar till olika typer av musik. Genom dansen lär man sig kropps-, rums-och tids-uppfattning. För de små barnen är det lust och lek som styr våra danskurser. Samtidigt väver vi successivt in olika grundläggande danssteg och teknikmoment.

Lektion: 40 minuter per vecka.

När du går på dansmix får du prova på olika dansstilar.

Vi övar på kroppsuppfattning, rumsuppfattning och dynamik i rörelsen genom improvisation och styrda övningar. Grundläggande steg, känsla för rytm och enkla danskombinationer.

Lektion: 50 minuter per vecka.

Streetdance är ett paraplynamn för olika stilar, t ex house, popping, locking, breaking och hiphop. Dessa stilar härstammar från USA och har sina rötter i afroamerikansk danskultur.

Streetdance är ett väldigt brett begrepp så därför kommer du att få prova på olika streetdance-stilar. På lektionerna kommer ni att jobba med grooves, rytmik och koordination. Du kommer att få lära dig olika grundsteg, tekniker och koreografier.

Lektion: 60–80 minuter per vecka.

När du går streetmix får du lära dig grunderna i streetdance.

Streetdance är ett paraplynamn för olika stilar inom hiphop.

Vi övar på kroppsuppfattning, rumsuppfattning och dynamik i rörelsen genom improvisation och styrda övningar. Grundläggande steg, känsla för rytm och enkla danskombinationer.

Lektion: 60 minuter per vecka.

Rytmisk och fartig dansform till populärmusik. Stilen har sitt ursprung både i den afrikanska dansen och från balettekniken. Man tar influenser från olika stilar t.ex. funk, lyrisk jazz, street m.fl. Klassen startar med en grundlig uppvärmning, fortsätter med steg på diagonalen där man övar olika teknikmoment och avslutas med en danskombination. Jazz är det du oftast ser på scen i olika shower och i musikaler.

Lektion: 60-80 minuter per vecka.

Locking grundades i början av 70-talet av Don Cambellock Campbell.

Locking har fått sitt namn efter ”the lock” som Don Campell gjorde i sin freestyle- dans genom att låsa en rörelse. Grundpelarna i rörelserna är att man gör detta tillsammans med grooves och stegkombinationer.

Dansstilen är väldigt energisk, lekfull och man dansar till funk-musik, ett exempel av musik är musik skapad av James Brown.

Vi kommer att jobba med grundrörelserna i locking, grooves, musikalitet och akrobatiska rörelser.

Du kommer även att få skapa din egen karaktär och stil inom locking med freestyle.

Lektion: 60 minuter per vecka.

En rytmisk och fartig dansform till olika sorters musik. I jazzmodern jobbar man med både jazzens grunder, den moderna dansens grunder och även moment från den klassiska baletten. Modern dans var från början en protest mot balettens strikta rörelsemönster. Man började dansa barfota och började jobba med hela kroppens förmåga till rörelse. Klassen startar med en grundlig uppvärmning, man fortsätter med att öva på olika steg, teknikmoment och avslutar med en danskombination. Man jobbar mycket med uttryck, improvisation, känsla och dynamik i rörelserna. Det kan även ingå olika akrobatiska moment på golvet.

Lektion: 60–80 minuter per vecka

Dans finns även som fördjupningslinje och vänder sig i första hand till dig som går på högstadiet eller gymnasiet. Här har du chansen att fördjupa och utveckla ditt kunnande. Du erbjuds längre lektionstid och fler ämnen.

Undervisning och lektionstid

Du har lektion en gång i veckan. Undervisningen sker i grupp och är erfarenhets- och åldersanpassad.

Vi garanterar dig alltid minst 28 undervisningstillfällen under läsåret om eleven börjar vid höstterminens start. Beroende på ämne kan undervisningstillfällena i olika omfattning innefatta ordinarie lektion, repetition inför och genomförande av konsert/föreställning.
Din lärare informerar om mer exakta tider för läsårets förläggning.

Våra undervisningslokaler finns på Kulturkvarteret, Fabriksgatan 4.

Det är vi som undervisar i dans

Dans

Anita Basha, anita.basha@orebro.se
Emma Hägerman Sundberg, emma.hagerman.sundberg@orebro.se
Gunilla Nordstrand Lundqvist, gunilla.nordstrand-lundqvist@orebro.se
Lisa Lundqvist, lisa.lundqvist@orebro.se
Linnéa Törnblom, linnea.tornblom@orebro.se
Anette Waldner, anette.waldner@orebro.se
Catrine Örman Oskarsson, catrine.orman.oskarsson@orebro.se

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Kontakta Kulturskolan

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8-16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10-16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se