Sigrids namnsdag

En flicka står på en stol mellan två kvinnor i en fotoateljé.

Ateljén är ganska nedgången. Av den målade kulissen bakom gruppen syns endast en liten del men i högra hörnet är den trasig och hänger ner. Den gamla stormönstrade ateljémattan är nedtrampad och en stor reva syns i bildens mitt och går från stolen ut i mitten av rummet.

Fotografen har ställt en stol av bambu framför kulissen och rakt över revan i mattan. På stolen står namnsdagbarnet Sigrid. Hon har en vit brodyrklänning med volang och ett ljust band i midjan, ett par mörka strumpor och ett par mörka snörkängor. I sitt utslagna, lockiga hår har hon en mörk rosett som sitter lite på sned. Under rosetten sticker ett öra fram. Den vänstra armen lutar Sigrid mot stolens ryggstöd för att inte röra sig under exponeringen, och handen håller hårt om stolsryggen. Den andra armen hänger rakt ner och handen håller hon knuten om den översta volangen i klänningen.

”Det är Anna och Margit. Och vi var ute och gick. Och dom fick för sig att vi skulle gå till en fotograf, och dom tog kort på mig. Dom kom på det bara!”

Till vänster på bilden står familjens piga Anna i en vit klänning med mörka prickar, vita snörkängor och vita strumpor. Familjens andra piga, Margit, som står på Sigrids andra sida, har en vit skjorta med mörka prickar och en enorm rosett vid kragen. Till denna en mörk kjol med sydda veck, mörka kängor och mörka strumpor. Båda tjänsteflickorna har sitt hår uppsatt i en knut med mittbena. Båda har varsin arm lite beskyddande lagda runt Sigrid.

”Här är de finklädda. På vardagarna hade de svart kjol, en blus och förkläde. De bodde i köket och de var så snälla mot mig”.

Anna och Margit var anställda hos familjen som pigor i flera år, men de tog också hand om barnen.

”Nej, fotografen satt inte ut oss. Dom, flickorna, lyfte bara upp mig, förstår du. Dom ställde mig bara på stolen och inte tänkte di på korkmatta. De hade ju ”finskläder” på sig, både Anna och Margit. Vad mor och far sa, det vet jag inte, jag var ju inte så gammal.”

Alla tre ler och fotografiet får ett lugnt och avspänt intryck. Även om de inte är arrangerade av fotografen så verkar bilden självklar med den lilla i mitten och de vuxna beskyddande på varsin sida.

Fotografiet är taget i Nora ungefär 1919.


Text: Marie Esplund-Lynn

Bildhantering: Ingemar Larsson
Fotografi:
BB-I-0536
Källor: Intervju med Sigrid Andersson född 1913.


Ursprungligen publicerad som Månadens bild september 2005.

Senast uppdaterad:

Publicerad: