På söder 1955

Stentrappa leder upp till trähus. Två barn kikar ut genom ett fönster i huset.

En sommarmorgon år 1955 tog polismannen Erik Arlebo sin kamera för att dokumentera de sakta försvinnande södra stadsdelarna i Örebro. Han gick in på bakgården till Drottninggatan 41 och knackade på dörren till familjen Hirvonen för att presentera sig och tala om att han med kamerans hjälp ville dokumentera gården.

Bakom köksfönstrets tunna spetsgardin blickar systrarna Hirvonen, den 5-åriga Liisa och 3-åriga Kirsti, nyfiket ner på mannen med kameran. Till vänster syns kökstrappan med sin primitiva byggteknik och den tunna oisolerade köksdörren av spåntade brädor. På trappan står två välanvända träskyfflar och en kvast som användes för att hålla den värsta smutsen från kullerstensgården ute. Här hänger också ett par torkhanddukar. Till vänster om trappan finns den gamla bastanta källardörren.

Arlebo tog några bilder från denna bakgård innan han fortsatte till nästa. Familjen fick senare egna kopior av dessa bilder.

Här kunde historien varit slut om inte… Liisa legat sjuk hemma under september 2004 och hennes make var ute på stan för att uträtta några ärenden. När han som bäst strosade runt i tankar tittade han upp i rådhusets skyltfönster och såg utställningen ”Renhållning förr i tiden – en ’skitutställning’ från Örebro stadsarkiv”. På en bild såg han Liisa och Kirsti. När han väl kom hem igen sa han helt lugnt ”- Jag såg dig i en utställning på rådhuset”. När Liisa tillfrisknade gick hon själv ner och tittade på utställningen och åkte sedan raka vägen till stadsarkivet. Hon berättade för oss om bilden och hittade själv fler av Arlebos bilder i stadsarkivets bilddatabas.

Kriminalassistent Erik Arlebo (1919-) har lämnat in ca 370 fotografier med Örebromotiv, tagna mellan 1930-1960, till Örebro stadsarkiv.

Utställningen finns nu att se i stadsarkivets lokaler i Kanslihuset på Grenadjärstaden.


Text: Marie Esplund-Lynn

Bildbehandling: Ingemar Larsson
Fotografi: Erik Arlebos fotosamling, PS:137 (bildnr EKA-0273).
Källor: Telefonsamtal med Liisa, 2004-10-14.

Ursprungligen publicerad som Månadens bild oktober 2004.

Senast uppdaterad:

Publicerad: