Lucia 1919

Tre kvinnor med långt hår i vita klänningar. Kvinnan i mitten har en krans i håret, de andra har vita strutar med stjärnor på. Framför dem står ett barn med vitt klänning och strut på huvudet.

”…Se på vår tröskel står

vitklädd med ljus i  hår

Sankta Lucia, Sankta Lucia..”

Luciafirande på Svartå herrgård på morgonen den 13 december år 1919. Lucian har inte ljus i hår men väl en stor krans på huvudet och hon håller en stor pepparkaka i ena handen och en kaffepanna i den andra. Istället för stjärngossar följs hon av tre tärnor iklädda stjärngossestrutar och någon typ av lyktor liknande de som används vid kräftskivor. Kanske lyktorna skulle hålla alla farliga väsen borta. Alla fyra flickorna har vita linnesärkar, vita tjocka strumpor och vita skor.

Den 13 december var en speciell dag redan innan seden med luciatågen kom till Sverige. Redan från medeltiden finns uppgifter om firandet av julfastans ingång.

Lucianatten räknas som årets längsta natt och är enligt den gamla folktron en farlig natt då övernaturliga makter drev sitt spel med människorna och djuren kunde tala.

Det gällde att hålla sig vaken hela natten och i de västra delarna av Sverige började man att äta frukost redan klockan 2 på morgonen och därefter kunde upp till 3 frukostar serveras. Maten kunde bestå av smörgåsar, revbensspjäll med potatis och lussegröt.

Traditionen tros komma från Tyskland, där en flicka kläddes upp med tända ljus i håret som föreställde en gloria. Lucia kan således ursprungligen ha varit identisk med Jesusbarnet.

Numera firas Lucia förutom i Sverige ibland annat i finlandssvenska områden i Finland t ex  Åland, och i viss mån även till Danmark, Norge, samt bland svenskättade i USA. I dagens luciafirande ingår såväl nattvaket och luciatåg på skolor och arbetsplatser.

Glöm inte att det är på lucianatten som julgrisen ska slaktas!


Text: Marie Esplund-Lynn

Bildhantering: Ingemar Larsson
Fotografi: BB-I-0417. Gåva av Mandis Söderholm, Karlskoga.
Källor:
Wikipedia (sökord: Lucia)

Ursprungligen publicerad som Månadens bild december 2007.

Senast uppdaterad:

Publicerad: