Ett tvärrandigt hus

En grupp slöjdare har samlats i gräset utanför Nääs slott runt år 1899 för att föreviga sin medverkan på slöjdutbildningen. Örebroläraren Julius Blomberg borde finnas med på bilden, jag tror att det är han som ligger i gräset som andra man från höger.

Nu är det inte slöjdkursen eller Julius Blomberg som jag funderar över, utan huset och själva bilden som fascinerar mig.

Ett tvärrandigt hus? Var hittar man ett sådant idag? Var det kanske ett uthus eller det hönshus där vissa av deltagarna fick sova?

I de båda öppna fönstren står människor i skuggan. De ville/fick inte vara med på bilden?

En cykel står parkerad till vänster - en av slöjdarna kom cyklande i ett huj för att inte missa samlingen!

Flera av kvinnorna bär folkdräkt medan männen har kostym. I händerna har de sina trä- och textilföremål som de förfärdigat under slöjdkursen.

Om du besökt Nääs slott och sett det randiga huset så meddela mig gärna.

Läs mer om Julius Blomberg i Månadens dokument från september 2005 ”Julius Blombergs ritkurs”.


Bildtext: Marie Esplund-Lynn 

Bildhantering: Ingemar Larsson

Ur Nationalencyklopedin

Nääs herrgård ligger i Lerums kommun. På Nääs grundades på 1870-talet Nääs slöjdlärarseminarium. Här fanns en omfattande utbildning av kvinnliga och manliga lärare i träslöjd. Det s.k. Nääs-systemet, som blev internationellt känt, kom att prägla svensk skolslöjd för decennier. Senare tillkom även utbildning i textilslöjd. Viktig var också lek- och gymnastikverksamheten. Utbildningen flyttades 1960 till Linköping, men Nääs lever vidare som ett centrum för hantverk, slöjd och byggnadsvård med en betydelsefull kurs- och utställningsverksamhet i de 1874-1920 uppförda seminariebyggnaderna.

Läs mer om Nääs herrgård på http://www.naas.se


Ursprungligen publicerad som Månadens bild april 2006.

Senast uppdaterad:

Publicerad: