En privat sfär

Under hösten har vi fått in ett par större leveranser till bildarkivet. Ett exempel är de 298 glasplåtarna från familjen Widestrand. Fotografierna togs av fröken Astrid Widestrand under 1910-30-talen i familjens bostad, på sommarstället och på semesterresorna.

Som betraktare får man följa med in i en borgarfamiljs hemmiljö och förutom familjen även träffa vänner och bekanta. Fotografierna känns mycket privata då de markant skiljer sig från fotografier som tagits i en fotoateljé. Personerna är inte så stela utan sitter bekvämt tillbakalutade i soffan eller gör någon konstig min just när fotografen knäpper.

Nästan alla personer på glasplåtarna har identifierats av familjemedlemmar. Fotosamlingen lämnades till stadsarkivet som gåva av Astrids systerson Olle.

Här följer ett par exempel:

Fyra ungdomar sitter vid ett bord på en balkong.

De fyra ungdomarna har satt sig på balkongen. Vi vet inte vilka de är eller var de befinner sig, men deras närvaro är det inget fel på. Flickorna i sina vita sommarklänningar vill inte vara med på bild. Pojken i sjömanskostym kråmar sig för fotografen men den andre pojken, med kortbyxorna, sitter lugnt tillbakalutad. Kanske väntar de på att någon ska komma med saft och bullar.

Vardagsrumsinteriör.

Denna bild togs i Strömfors 1921. Bilden känns väldigt hemtrevlig, mor sitter i korgstolen och stickar och den unga damen i soffan tittar upp från sitt broderi. Mannen i fåtöljen lutar sin panna i högra handen och betraktar damerna. På väggen bakom soffgruppen finns fyra tavlor, kanske av holländska mästare. Och på bordet ligger en broderad vit duk och en elektrifierad s.k. ”Strindbergs-lampa”. Det andas lugn och ro. Detta är en bild som man absolut inte har tagit hos en porträttfotograf.

Pojke sitter på pall.

Ynglingen Nils, fotografens bror, fångad med kameralinsen. Han sitter på den vita pall som ofta finns med på dessa glasplåtar. Bredvid står en piedestal i tre våningar med olika prydnadssaker på. Bakom Nils ser man den stora spegeln som går från golv till tak. I spegeln ser man en kvinnoarm, troligtvis en familjemedlem som väntar på att få sitt porträtt taget.

Rum med bokhyllor, tunga stolar och mattor.

Mellanrummet på Hertig Karls allé 10. Här bodde familjen Widestrand på 1930-talet. I mellanrummet är möblerna mörka men rummet verkar användas flitigt. I bokhyllan trängs böcker, men ändå finns plats för alla små visitfotografier. Framför bokhyllan står två bekväma läsfåtöljer under en golvlampa. Till vänster finns ett mindre matsalsbord med stolar. En familjemedlem har nyss flyttat sig ur stolen och lämnat kvar en bok på bordet. En blombukett sprider sin väldoft.


Text: Marie Esplund-Lynn

Bildbehandling: Ingemar Larsson
Fotografier: Astrid Widestrands fotosamling, PS:188-234, -090, -106, -150.


Ursprungligen publicerad som Månadens bild november 2004.

Senast uppdaterad:

Publicerad: