Doktor Nilssons ”skottkärra”!

Två personer med hatt sitter i en öppen bil.

Doktor Emil Nilsson och hans maka Anna i sin Maurer-Unionbil 1904.

Den 13 maj 1904 köpte doktor Emil Nilsson och hans maka Anna, boende i Örebro, en personbil av märke Maurer-Union. Doktor Nilsson var landets första läkare som framförde sin bil i tjänsten. Ända till år 1915 var han Örebro stads enda bilägande läkare.

Det var Marcus Selin på firma Heland & Selin på Vasatorget i Örebro som sålde Maurer-Unionbilen för den svindlande summan 4900 kronor. Doktor Nilsson med maka tog båten till Stockholm för att hämta sin automobil. Paret stannade 3 nätter på Continental hotell och åt sina ”souppéer” på Operakällaren, allt enligt doktorinnans hushållsböcker. Några dagar senare inhandlades en läderrock för 36:50 till doktorn och ett par glasögon för 3:50. Doktorinnan fick sin läderrock i juni. Bilen gick som ett skott och hade därför smeknamnet ”Skottkärran”.

En gång råkade doktor Nilsson i delo med rättvisan då han åtalades för bilkörning på en bilförbjuden väg. Enligt uppgift så lär länsstyrelsen ha undanröjt ansvaret och genom detta fick landets bilåkande läkare prejudikat på att en läkare vid livräddande utryckning fick åka på vilken väg han ansåg bäst och mest praktisk!

Makarna Nilsson organiserade sitt gemensamma arbete i bilen så att när maken körde och hade sin uppmärksamhet riktad direkt framför bilen, så satt fru Nilsson och spanade efter mötande hästskjutsar då hon såg ”längre”.Fru Nilsson brukade också ”sköta trafikdirigeringen” genom att luta sig över maken vid ratten och göra tydliga körriktningstecken. Då kunde doktorns körsikt för en kort stund försvåras och det kunde rent av bli ett ”förbålt” utrop till hustrun att tänka på bilen också. Fru Nilsson tog även hon körkort och brukade köra sin make på sjukresorna.

Paret Nilsson sålde sin Maurer-Union efter ca 10 år för 500 kronor till en köpare i Värmland.

I Hoffmans arkiv på Örebro stadsarkiv finns en hel mapp om Doktor Nilsson och här finns en hel del dråpliga historier om deras färder både under arbetstid och fritid.


Text: Marie Esplund-Lynn

Bildbehandling: Ingemar Larsson
Arkivmaterial: Hoffmans arkiv, volym 13 om Bilism, mapp märkt Doktor Nilsson.
Fotografi: PS-028-287

Ursprungligen publicerad som Månadens bild januari 2004.

Senast uppdaterad:

Publicerad:
Hade du nytta av innehållet på den här sidan?