1893 års konfirmander arkiverades tack vare amerikakontakt

Efter 101 år återknöts nu i april banden mellan Sverige och Amerika. En lyckosam efterlysning i Nerikes Allehanda i januari gav som resultat att medlemmar av släkten Redin från Asker och Örebro träffade sina släktingar från Minnesota och Arizona en vårdag i april.

Två personer ser glada ut på en landsväg.

Alaina och Al från Minnesota har just förevigat ett släktställe i Folketorp i Asker. Foto: Stefan Nilsson.

Då Emigrantregistret för Örebro län finns på stadsarkivet var det naturligt att en kontakt även knöts mellan arkivet och Redinsläktingarna i Amerika och Sverige. I samband med detta lämnades intressanta bilder till stadsarkivet, såväl emigrantbilder från Amerika, som skolfoton och konfirmationsfoton från 1890-talet -1920-talet från Asker.

Ett konfirmationsfoto låter först kanske inte så spännande, men tittar man närmare så ser man en hel del intressanta detaljer. Motivet på bilden nedan är alltså tonåringar för drygt 100 år sedan. Det är 14-15 åringar från Asker med omnejd som har konfirmerats.

Gruppbild.

Konfirmander utanför Askers kyrka ca 1893.

Man kan se att många av flickorna följer samma mode med mörka klänningar och en brosch på den halvhöga halsen över vilken lite krås sticker fram. Några har broderier på klänningarna. Frisyerna varierar en hel del. Ett par av flickorna har svarta handskar.

Detalj av gruppbild. Barn i fyra rader till vänster ligger några hattar på en sten.

Någon av pojkarna sticker ut genom att ha rutiga byxor. Ett par har rutiga kavajer. Att huvudbonaderna varierade ser vi då några av grabbarna på första raden har lagt sina hattar och kepsar på en bänk bredvid.


Text: Stefan Nilsson

Fotografi: Familjen Redins fotosamling PS-215-P-0008.


Ursprungligen publicerad som Månadens bild april 2007.

Senast uppdaterad:

Publicerad: