Här samarbetar familjecentralen och Pippi mot tandtrollen!

Brickebackens familjecentral har sedan en tid tillbaka ett samarbete med Viva Tanden, en del av Folktandvårdens Folkhälsoenhet. Pedagog Örebro var med när självaste Pippi kom på besök!

Pernilla Bergman Tano, Carina Strid-Nooni, Mia Schultz och Sussie Persson.

Pernilla Bergman Tano (förskolepedagog), Carina Strid-Nooni (tandsköterska), Mia Schultz (tandhygienist och Pippi) och Sussie Persson (kurator).

– Pippi kommer! Pippi kommer! ropar barnen förväntansfullt när de ser världens starkaste tjej göra entré på Brickebackens familjecentral.

Att det är en verklig kändis som besöker familjecentralen denna torsdag går inte att ta miste på.

Går hem hos alla

– Om man någon gång vill vara rockhjälte så är det bara att ta på sig de här flätorna, konstaterar Mia Schultz, tandhygienist på Folktandvårdens Folkhälsoenhet.

Tillsammans med kollegan och tandsköterskan Carina Strid-Nooni har hon spelat Pippi på flera av stadens familjecentraler i ungefär tre år nu.

– När vi började den här samverkan kände vi att vi ville bjuda på något som är kul för barnen och för personalen. Då kom Carina och jag på att vi kan göra Pippi.

Hon fortsätter:
– Pippi funkar i alla kulturer. Hittills har vi inte stött på någon som inte har känt till henne, och när vi har sjungit Pippi på scenen så har det sjungits på olika språk. Det är ganska mäktigt.

Viva tanden

Viva tanden är namnet på samverkan mellan familjecentralen och Folktandvårdens Folkhälsoenhet och fungerar som ett föräldraskapsstöd, förklarar Carina. Man jobbar även mot barnavårdscentral, förskola och skola och håller till vardags till i Vivalla centrum. Till Viva tanden kan föräldrar vända sig för att få råd och stöd kring sitt barns munhälsa.

Förutom i Brickebacken brukar även familjecentralerna i Varberga, Baronbackarna och Vivalla få besök av just Pippiteatern med jämna mellanrum.

En tandborste med tandkräm.

Råd, tips och en första kontroll

Carina Strid-Nooni finns på plats på Brickebackens familjecentral varannan onsdag och tar då emot kallade besök i ett separat rum, en första kontroll på barn som är cirka 8 månader gamla. Detta är också ett tillfälle för föräldrar att få råd om tandborstning och bra matvanor.

Pernilla Bergman Tano, förskolepedagog, förklarar vidare:
– Vid ett tillfälle varje termin, i samband med babycafé, har vi ett tema med fokus på barns tänder. Då finns det möjlighet för föräldrar att ställa frågor som rör temat. När kommer första tanden? Är majskrokar skadligt för tänderna? Under denna frågestund brukar tandsköterskan samtala om vad som är ett bra mellanmål och frukost, med mera.

På familjecentralen finns också en ”sockerpärm” som visar hur mycket socker, mat och dryck kan innehålla.

Pippi kommer varje termin

Pippiteatern gästar Brickebackens familjecentral en gång per termin, och det är ett populärt inslag i verksamheten. Pernilla tror att den är så uppskattad eftersom den har ett fokus på tänder och tandborstning som många barn och föräldrar känner igen sig i.

– Det är också en vinst för oss på så sätt att många föräldrar som inte har varit här på ett tag passar på att besöka familjecentralen på nytt när Pippi kommer, säger hon.

Teatermasker

Drama som pedagogiskt verktyg

Vare sig Mia Schultz eller Carina Strid-Noomi är egentligen skådespelare, men i samband med att Folktandvårdens Folkhälsovård utför många generella uppdrag i skolor har dramatisering kommit att bli ett naturligt inslag.

– Vi har jättemånga projekt, berättar Mia. Vi borstar tänderna på förskolan, vi sköljer flour i skolor, vi utbildar barn och pedagoger. Och då använder vi dramat som pedagogiskt verktyg. Därför var steget för oss inte så långt att göra ett litet skådespel.

Barnen hjälper till

Under teaterstunden, som varar 15 minuter, får vi bland annat lära oss att det är viktigt att borsta tänderna både morgon och kväll, att man inte får äta godis för ofta och att man som barn behöver få hjälp av en vuxen att borsta tänderna. Det sista är inte så lätt när man har en pappa som är på de sju haven och en mamma som är en ängel i himlen, men Pippi hoppas att kanske Herr Nilsson kan komma att hjälpa henne. Den här gången blir det hur som helst Carina som visar Pippi – och åhörarna – hur man borstar sina tänder på rätt sätt.

Barnen interagerar och deltar under föreställningens gång. Eftersom Pippi ibland är lite knasig och inte alltid gör som Carina säger, får barnen exempelvis hjälpa till att visa hur man gör när man gapar stort. Och utan barnens hjälp är det mycket möjligt att Pippi hade fortsatt att använda chokladsås och ketchup istället för tandkräm på tandborsten.

Avslutningsvis får alla barn varsin tandborste.

Positiv effekt

Efter föreställningen berättar Carina Strid-Nooni om ett tillfälle då hon fick en direkt bekräftelse på att Pippiteatern har positiv effekt:

Jag träffade en mamma på stan efter en föreställning, som berättade att det hade gått så bra att borsta tänderna efteråt. Kommer du inte ihåg vad de sa till Pippi? kunde hon säga till sitt barn. Efter det hade de inte haft några problem med tandborstningen. Så det finns faktiskt en pedagogisk finess med det hela, konstaterar Carina glatt.

Sussie Persson, kurator på Brickebackens familjecentral, är nöjd med samarbetet med Viva tanden:
– Det är jätteviktigt att lära sig om tandhygien. Om man tittar på statistiken, så är det idag stor skillnad mellan olika bostadsområden. I några områden är det många som har hål i tänderna medan det i andra områden nästan inte förekommer några hål alls. Så det finns ett jobb att göra här, säger hon.

/Jonas Gunnarsson, Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad: