Gå till innehåll

Ta en trevlig tur i Wadköping och lär dig mer om vårdträd och botarträd, kastanj och ek m.m. Trädvandringen är cirka 500 meter lång och passar alla. Start i infoboden där även folder finns att hämta.

Ekträd

Ta en trevlig tur i Wadköping och lär dig mer om om vårdträd och botarträd, kastanj och ek m.m. Trädvandringen är cirka 500 meter lång och passar alla. Start i infoboden vid Jeremiabageriet, där folder finns att hämta.

Fold Pdf, 341.6 kB.er Pdf, 341.6 kB. finns Pdf, 341.6 kB. at Pdf, 341.6 kB.t Pdf, 341.6 kB. ladda Pdf, 341.6 kB. ner Pdf, 341.6 kB. här. Pdf, 341.6 kB.

Utskrivna foldrar finns i Infoboden. Öppettider Infoboden, se Wadköpings öppettider.

Vårdträd

Hugger du ett vårdträd kommer handen att vissna.

Vårdträd växte förr på gårdarna. Ofta en lind, alm, ask eller lönn. Även ek, kastanj och rönn kunde förekomma. Vårdträdet skulle ge skydd och skugga. Det ansågs också bära på gårdens lycka. På vissa platser trodde man att de dödas andar samlades i trädet och vakade över gården därifrån. Vårdträdet kunde även fungera som boplats åt gårdstomten eller gårdens vättar.

Den som på något sätt skadade trädet eller tog löv från det gick det illa för. Husbränder, döda husdjur och liknande förklarades ofta med detta som orsak. Det fanns vårdträd som delades av en hel by eller stad.

Botarträd

Trädens förmåga att ta över sjukdomar och skador från människor var en mycket vanlig uppfattning. Träd som fick ta emot sjukdomar kallades för bortsättarträd - sjukdomen sattes bort i trädet, som då övertog den.

Dessa träd var ofta belägna lite avsides. Det var vanligt att använda träden flera gånger så därför kunde de bli översållade av borrhål och olika saker som placerats i trädet. Om ett sådant träd vidrördes kunde sjukdomen komma tillbaka.

Trevlig tur!

Mer information om träden finns att läsa nedan.

Blad från trädet kastanj

Kastanjen har ofta planterats som vårdträd. Förr i tiden utfodrades hästar med blad och kastanjerna har använts mot hästkolik.

Du ska alltid bära en frukt av detta träd i fickan. Den skyddar mot all värk - från gikt till ryggskott.

Blad från trädet ek

Eken är helgad åt åskguden Tor. Enligt gammal folktro är eken en skräck för trollen eftersom åskan ofta slår ned i den när de söker skydd under ekträdet. Ekens grova, robusta utseende och långa livslängd gjorde att den ansågs som det ädlaste av alla träd.

Den är symbol för styrka och kraft och har stått för säkerhet och trygghet. Med ekollonen spåddes vädret och de användes även som kaffesurrogat under andra världskriget.

Eftersom trädet har magisk kraft måste det ingå i julbrasan.

Blad från trädet lind

Linden var Frejas träd. Den representerar kärleken så det var vanligt att nygifta fick ett lindträd i bröllopsgåva. Genom sin blotta närvaro kunde linden hindra att makar blev osams. Under linden var man skyddad från blixten så den planterades gärna vid boningshusen.

Kvistar från lind i hus och stall skyddar mot allt ont. Barken upplöst i vatten skyddar mot brännsår. Lindblomste är bra vid urinvägsinfektioner och trög mage.

Blad från trädet lönn

Förr ansågs det farligt att hoppa i löven - de feberröda bladen kunde orsaka sjukdom.

Avkok av bladen är ett utmärkt sårmedel. Om du stryker löven mot pannan botas huvudvärk.

Blad från trädet björk

Björken var mycket lämplig som bortsättarträd och då framförallt för utslag och reumatism. Ett bra sätt att bli kvitt ryggvärk var att böja en ung björk så att den bildade en portal och sedan krypa igenom denna tre gånger varefter man spottade bakom sig. Björken hade då övertagit åkomman. Att tugga björklöv ansågs bra mot skörbjugg.

Näver och löv lägger du på sår, då dras varet ur. Sover du på riset blir du botad från gikt. Att dricka saven ger hälsa och kraft. I detta träd ”sätter man bort” tandvärk och sjukdomar, det visar knölarna på trädet.

Blad från trädet ask

Av denna sort var världsträdet Yggdrasil som växte i Asgård. Det ansågs bra att bära ett stycke askträ på sig som skydd mot sjukdom och för att stilla blod.

Barken stoppar blodflöde och saven botar vrickning. Löven är bra att lägga på ormbett.

Blad från trädet al

Alen med sin rödaktiga sav har ansetts vara ett mystiskt träd. Den blödande alstubben var ett illavarslande tecken då detta skulle medföra att blod skulle flyta före årets slut.

Nyutslagna blad av klibbal på kudden är bra lusfångare. Lägg löv på golvet för att bli av med loppor.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Wadköping

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se