Upplev Wadköping i centrala Örebro – en levande stadsdel där dåtid möter nutid. Med sina trähus och gårdar skildrar Wadköping Örebros äldre bebyggelse, stadsmiljö och invånare.
Wadköping stänger sina egna musei- och utställningslokaler till och med den 7 mars för att begränsa spridningen av covid-19. (kan komma att förlängas). Mer info, se länk.
Maj–augusti: dagligen kl. 11–17.
September–april: dagligen kl. 11–16.
Helgdagsaftnar kl. 11–14.
Maj–augusti: dagligen kl. 11–17.
September–april: tisdag–söndag kl. 11–16.
Helgdagsaftnar kl. 11–14.
Avvikande öppettider finns. Besök respektive butik/verksamhet för detaljerad information, Mat, fika och butiker.
Wadköping ligger centralt i Örebro med Stadsparken och Svartån som närmaste grannar. Till Wadköping tar du dig med fördel till fots. Då följer du enklast å-promenaden som sträcker sig längs Svartån fram till Wadköping.
Med bil åker du mot centrum i Örebro och följer sedan skyltar mot Wadköping. Adress är Bertil Waldéns gata.
Åk gärna buss. Det finns 2 linjer som går mot Wadköping. Nummer 22, hållplats Skebäcks vårdcentral (200 meter att gå till Wadköping) eller nummer 9, hållplats Wadköpingsvägen (500 meter att gå till Wadköping). För tidtabeller se Länstrafiken Örebro.
Karta över Wadköping.
Detaljerad karta över Wadköping.
Ladda ner vår guideapp och ta en egen tur i Wadköping. Lyssna på berättelser om människorna som bodde här och om Wadköpings historia och byggnader. Guiden innehåller berättelser på svenska, engelska, tyska, finska, arabiska, teckenspråk och syntolkning. Guideappen finns tillgänglig på App Store och Google Play.
I vår guideapp finns även Barnens Wadköping. Träffa några av alla de tusentals personer som har bott i våra hus. Från Wadköpings främsta kändis, till barnen som lekte mellan husen förr i tiden. Hör om deras liv och drömmar. På utvalda punkter finns också ett quiz att svara på. Guiden är för barn i alla åldrar (främst 6–12 år), men passar lika bra för vuxna. Guiden är på svenska och finns tillgänglig på App Store och Google Play. (länk, se guideapp ovan).
Gratis wifi för besökare finns och heter: _Wadkoping_wifi. Det finns på tre olika platser i Wadköping: början och slutet av vår huvudgata Bertil Waldéns gata samt på på Spelgården/Teaterladan. Max 250 personer kan vara uppkopplade samtidigt för bästa prestanda.
10 % rabatt i utvalda butiker. Kulturarvskortet (som ges ut av Svenskt Kulturarv) finns att köpa hos Lilla Butiken i Wadköping.
Wadköping kontor: 019-21 62 20. Besöksadress: Margit Palmaers gränd 4, Övre Vallbygården. (telefontider/besökstider).
Örebro kommun servicecenter, 019-21 10 00.
Parkerar gör du på hänvisad parkering (avgift 5 kronor/timme dygnet runt), handikapplatser finns. Man kan betala med kort, kontanter (endast 5-kronor) eller ladda ner appen ePARK. Parkeringsplatser finns även vid Skytteparken och i anslutning till Wadköping. Parkering längs Wadköpings gator eller på våra torg är förbjuden.
Bussparkering finns på anvisade platser på Skyttegatan och Slussgatan.
På– och avstigningsplats finns framför Wadköpings besöksparkering.
Cyklar parkeras i cykelställ på anvisade platser.
Det är förbjudet att framföra bil, lastbil, moped och cykel på Bertil Waldéns gata.
Under marknadsdagar är det tillåtet för utställare att köra in bilar för i- och urlastning innan kl. 10.30 och efter kl. 16/17.
Observera att det alltid är strängeligen förbjudet att köra eller parkera på grönytorna i och omkring Wadköping och Stadsparken. Ett fordon kan skada både trädens rötter samt den bevattningsanläggning som ligger nedgrävd under gräset.
Det finns 2 st hjärtstartare i området. 1 st i korridoren mellan Gamla Örebro café & restaurang och Handelsboden. 1 st i Teaterladan, den är endast tillgänglig vid arrangemang i Teaterladan.
Wadköping är ett rökfritt område.
Rökning är endast tillåten på anvisade platser.
Vi ber dig visa hänsyn genom att inte springa och skrika, men du behöver inte vara tyst. Tänk på att du är en del av andras upplevelse.
Hundar är välkomna, men måste alltid hållas kopplade. I utställningarna är endast ledarhundar och assistanshundar välkomna.
Vi vill att barn och vuxna ska uppleva Wadköping tillsammans. Därför och av säkerhetsskäl bör du inte lämna barnen ensamma utan uppsikt. Som vuxen ansvarar du för ditt barn.
Allas lika värde är en av våra grundvärderingar. Därför är ingen form av diskriminering okej i Wadköping. Tillsammans med våra besökare vill vi vara en välkomnande och trygg plats för alla – oavsett etnicitet, kön, ålder, religion, sexuell läggning, könsöverskridande identitet eller läggning, funktionsvariation eller utseende.
Här hittar du mer information om tillgängligheten i Wadköping.
Toaletter/RWC samt skötbord finns i Smedjebackshuset.
Fler toaletter finns under april–september på Skepparegården, se karta ovan.
Toaletternas öppettider:
Smedjebackshuset: april-september kl. 7–17.30, oktober–mars kl. 7–16.30.
Skepparegården: säsongsöppet april–september kl. 7–17.30.
Det finns ingen Bankomat eller uttagsautomat i området. Hos de flesta hantverkarna/butikerna kan man betala med kort eller swish. Närmaste uttagsautomat finns vid ICA Nära Oskarstorget eller Coop Österplan.
E: 15.234260559.
N: 59.272854320.
Bertil Waldéns gata.
Fri entré. Inträde till vissa evenemang.
Det finns tre olika guidningar att boka i Wadköping. Historisk vandring av Wadköping, dramatiserad visning med Cajsa Warg samt dramatiserad visning med Hjalmar Bergman. Information och bokningsformulär hittar du här. Bokningar av lokal för publika arrangemang: fyll i intresseanmälan.
Vi dokumenterar alltid våra arrangemang. Bilderna ingår i vår bildbank och kan användas i Wadköpings informationskanaler.
Wadköping
Telefon: 019-21 62 20Telefon: 019-21 10 00
Öppettider: Vardagar kl. 8-16.30
Besöksadress: Drottninggatan 5
Öppettider: Vardagar kl. 10-16.30
E-post till servicecenter