Dagens digitala tips: Diktering för olika plattformar

Ibland kan det vara bra att kunna använda tal-till-text eller diktering, alltså att prata för att skriva. Det kan vara till stöd när ett ord är svårt att stava, eller när man av någon annan anledning behöver ett alternativ till att skriva med tangentbord eller penna. Diktering finns tillgänglig på på flera sätt i olika plattformar.

Mobil enhet

I en surfplatta eller telefon går det att diktera direkt tangentbordet. Titta efter en mikrofon på någon av tangenterna. Ibland kan det krävas att man går in och aktiverar dikteringen i enhetens inställningar. Du kan diktera på många olika språk. Det går även att diktera skiljetecken och enklare kommandon, till exempel ”Ny rad”. Diktering i iOS (observera att kommandona i inlägget inte är helt korrekt översatta)

Dator

Mac: För Mac finns diktering tillgänglig direkt i systemet. Du hittar det under i systeminställningar. Windows: Diktering finns för Windows 10 på engelska, men det har än så länge inte dykt upp på svenska. Det går att köpa till särskilda programvaror, men de är dyra.

Webb

Diktering finns tillgänglig på olika platser på webben. Det är ett alternativ för den som vill diktera på svenska i en Windows-dator. För att kunna diktera behöver du använda webbläsaren Chrome. Alla använder samma bakomliggande API (Web Speech API).

Exempel:

Google Dokument – diktering ligger som Röstinmatning under Verktyg. Googles sökfält - klicka på mikrofonen för att prata in din sökning. Olika webbsidor - på sidor som www.webcaptioner.com eller Googles egen demonstration https://www.google.com/intl/en/chrome/demos/speech.html kan man prata in sin text och sedan kopiera och klistra in den någon annanstans.

Senast uppdaterad:

Publicerad: