Gå till innehåll
  • Start
  • / Här blir eleverna värdegrundsomskakade och mer konsumentmedvetna

Här blir eleverna värdegrundsomskakade och mer konsumentmedvetna

Under temat kläder, konsumtion och hållbarhet, öppnar Wadköpingsrummet upp för utställningen "Rädda världen – stygn för stygn". Med målet att bli "värdegrundsomskakade" följde vi med på guidning.

Utställning om konsumtion

Globalt har klädförsäljningen fördubblats sedan år 2000. Vi slänger 8 kg kläder och textil per person och år och 60 % av det vi slänger är det inget fel på. Varför detta är så allvarligt, vad det får för konsekvenser och vad vi som privatpersoner kan göra. Det är frågor som utställningen "Rädda världen – stygn för stygn" försöker ge svar på.

Vi var på plats när Tysslinge friskola åk 4 och 5, var på plats för att se utställningen. Klasserna guidades av Sara Hillersberg, som också har en egen ateljé med fokus på återbruk, precis bredvid utställningen i Wadköping. Sara jobbar också som textilsslöjdslärare på just Tysslinge friskola.

"Vi kan inte fortsätta som vi gör"

Sara Hillerskog

Sara Hillerskog guidar eleverna

Målet med utställningen är att eleverna får fakta och reflekterar över sina val och vilka konsekvenser dessa får. Ett mål är även att eleverna blir "värdegrundsomskakade"

– Vi vill att eleverna på ett tidigt stadium får tänka till om hur vi konsumerar. Vi kan inte fortsätta som vi gör och vi vill skapa en medvetenhet kring det. Ett syfte är också att prata om och lyfta second hand som ett bra alternativ, berättar Sara Hillersberg.

Guidningen inleds med att Sara pratar om problematiken med vår höga konsumtion.

– En svensk kvinna har i genomsnitt 60% kläder i sin garderob som hon aldrig använder, helt galet eller hur? säger Sara och får några nickningar som svar.

Guidningen går sedan vidare i olika teman. Något som uppskattas av eleverna är när de ska ta reda på var deras kläder produceras. "Made in Sweden" är det ingen som hittar i sina kläder, däremot är "Made in Taiwan" och "Made in Bangladesh" betydligt vanligare.

Prickar som sätts på ett schema

Den sista delen i utställningen berör vad vi som privatpersoner faktiskt kan göra. Tvätta mer sällan, köpa på second hand och återbruka mera är några av de saker som utställningen tar upp. Eleverna är också med på noterna och har flera bra förslag, till exempel att byta kläder med kompisar.

Responsen mycket positiv

Eleverna fick också ta en titt i Saras ateljé, som ligger vägg i vägg med utställningen. Fokus där är återbruk, precis som det genomgående temat med hela utställningen.

– Jag har sysslat med återbruk väldigt länge och haft ett milöjöengagemang i stort. Jag och min kollega (Anna Nilsson) har under hösten föreläst på skolor om just återbruk och konsumtion. Responsen var mycket positiv och det blev perfekt att vi fick chansen att göra denna utställning på samma tema.

Sara och Anna har också ytterligare och mer långsiktiga mål med utställningen:

Bild på kläder

– Vi vill gärna skaffa en permanent lokal för vår utställning där vi kan ha mer plats för workshops. Gärna med en restaurang eller café, säger Sara.

Vi lämnar utställningen med en hel del tankar kring konsumtionssamhället och vad som måste göras – min värdegrund har i alla fall "skakats om" en del. Dags att åka hem och ta en titt i sin egen garderob...

/Mikael Kindgren, Pedagog Örebro

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Pedagog Örebro

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se