Meny

Skolbio på Bio Roxy

Bio Roxy visar skolbio för alla skolor i Örebro län. Vi visar noggrant utvalda filmer som ska kunna passa för fortsatt arbete i klassrummet.

Du kan boka från mån 16 september: 019-21 60 90 eller 92

Bild på skolungdomar

Skolbions syfte är att ge möjlighet att bedriva undervisning med filmens hjälp, men även att introducera barn och ungdomar till biografen och filmen som konstart och medium.

Att ha undervisning om och med film i skolan är viktigt av flera anledningar. Liksom teater och litteratur förmedlar filmen en uppfattning om hur världen ser ut. Filmen är ett lika bra diskussionsunderlag som litteratur.

Vi måste också vara medvetna om den stora roll rörlig bild spelar för vår världsbild, med tanke på att mycket av den skapas genom film och TV. För att kunna vara kritisk till informationen är det viktigt att känna till den rörliga bildens språk, varför ämnet filmkunskap bör tas upp i skolan.

Barn och ungdomar är stora konsumenter av rörlig bild; därför är det viktigt att skolan tar upp filmen i undervisningen och berättar om den och med den, diskuterar mediets språk och innehåll och barns och ungdomars relation till det.

Fördjupa besöket

Vill du lära dig mer om film, och hur du kan använda film i skolan? Roxy erbjuder nu kurser för såväl lärare som elever; dels om filmberättande i stort, dels som samtal om en film ni sett på Roxy. I första hand sker samtalen på Roxy i samband med visning, men vi kan också komma ut och prata film i skolan.

Vi kan även ge stöd eller handledning till lärare för diskussioner med eleverna. Enklast och billigast sker det också i samband med skolbiovisning.

Mer information om och bokning av samtal, fortbildning osv

Har du frågor och funderingar är du välkommen att kontakta Johan Mollberg via e-post: johan.mollberg@orebro.se

Film i Örebro län hjälper gärna till med det filmpedagogiska arbetet i skolan, och ger ekonomiskt stöd till lärare som vill besöka BUFF (Barn- och ungdomsfilmfestivalen) i Malmö.

Svenska filminstitutets hemsida erbjuder mer att läsa om skolbio. Där finns även handledningar till en del filmer att ladda hem.

Egen visning

Om ni vill arrangera en egen visning av en film utanför vårt ordinarie program går det utmärkt, och vi hjälper gärna till att hitta en film som passar ert ämne om ni inte själva har bestämt er för en specifik film. Då är priset 4500:- per visning, med 139 platser.

En del skolor har också egna filmgalor med filmer som eleverna själva gjort; det ger en extra dimension till ens egna film att se den på en riktig biograf.

Senast uppdaterad: 5 september 2019

Publicerad: 21 augusti 2018

Hade du nytta av innehållet på den här sidan?

Translate

Use Google to translate the web site. We take no responsibility for the accuracy of the translation.

Örebro municipality in other languages

Close

Kontakta Örebro kommun

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 7-17

Besöksadress: Drottninggatan 5

Öppettider: Vardagar kl.10-17

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se