Dags att spegla örebroarna och året som gått

Vårt tredje år med Kulturkvarteret har rullat på som tåget. Över en halv miljon människor har besökt oss - från Örebros förskoleklasser till Kungen och Drottningen. I år har vi dessutom lärt känna våra besökare ännu bättre genom vår enkätundersökning.


2023 är snart slut och det är dags att summera året som gått. Ett år som gått i firandets tecken - av allt från Barnkonventionsens dag och damernas fotbolls-VM till Kungens 50 år på tronen och att vi i mars passerade totalt 1 miljon besökare från starten!

En halv miljon besökare

Årets statistik visar fortsatt på att många Örebroare har hittat oss och kommer hit regelbundet - även i år har vi haft långt över en halv miljon besökare. 75 % av alla som kommer till oss passar på att besöka Stadsbiblioteket.

I år har vi börjat samla in statistik om våra besökare. Kanske är du en av dem som svarat på vår enkät? Svaren ska hjälpa oss att se vilka som kommer hit och varför, men också att ta reda på vilka örebroare som inte hittat hit ännu. För vi har satt upp ett mål - att under 2025 ska våra besökare spegla Örebro kommuns demografi. Vi har gjort en film om vårt målarbete som du kan se på sidan Om Kulturkvarteret.

Vi lanserade Part of Art

I år lanserade vi vårt nya koncept Part of Art – en after work utöver det vanliga fullproppad med kulturupplevelser. Evenemanget är tänkt att både skapa möten med kulturformer du inte visste att du gillade och att locka nya besökare, som ett led i vårt målarbete. Både premiären i januari, och uppföljaren i september, blev succéer. Missade du detta? Lugn, det kommer att hända igen nästa år.

800 arrangemang

Under året har vi haft över 800 arrangemang och aktiviteter som involverat någon av våra tekniker, vaktmästare, pruduktionsledare, kulturvärdar eller kommunikatör. Däribland fullsatt improvisationsteater med Alkemisterna, Teckenspråkets dag, HBTQI-samtal för seniorer, Live at Heart, två stora utställningar i Volymen, Kulturskoledagarna och 44 scenlunchkonserter. För att nämna några händelser. Utöver det så pågår det ständig aktivitet i biblioteket, Kulturskolans och Karolinska gymnasiets alla lokaler, vårt makerspace i Bubblan och i Konsthallens ateljé.

Vi har fått möta kulturutövare från bland annat Island, USA, Nederländerna, Burundi och Tornedalen. Hos oss får kända namn som Maja Francis, Andrev Walden, Marianne Mörk, Loose Joint och Loney Dear äran att uppträda på samma scener som Örebro kulturskolas elever, Livekarusellens lokala talanger och Halltorpsfesitvalens stjärnor.

Gott nytt år!

Nu vill vi som arbetar på Kulturkvarteret ladda batterierna över jul och nyår och tacka för ett fantastiskt år! Nästa år hoppas vi att du kommer tillbaka och upptäcker något nytt - och tar med dig någon som inte redan besökt oss.

Senast uppdaterad:

Publicerad: