Gå till innehåll
  • Start
  • / Tekniska kvarnen

I Karlslunds gamla kvarnbyggnad finns ett spännande tekniskt museum fyllt av upplevelser som passar alla. Ett självklart utflyktsmål för alla som vill lära sig något nytt - eller bara ha riktigt roligt! Hur fungerar vatten och avfall? Lär dig mer om elektricitet eller se den jättestora modelljärnvägen.

Ljusbrunt hus med rött fönsterfoder. Snön ligger vit på marken.

Välkommen till Tekniska kvarnen

En upplevelse för stora och små! I Karlslunds gamla kvarnbyggnad ryms upplevelsebaserade utställningar, kvarnutställning, modelljärnväg, butik och café.

Lös tekniska klurigheter och experiment, lär dig mer om miljö och hållbar utveckling eller se den jättestora modelljärnvägen!

Sommarlovsöppet

Dagligen 15–20 juni samt 24 juni–14 augusti kl. 10–16.
Stängt midsommarafton 21 juni, midsommardagen 22 juni och söndag 23 juni.
Skolvisning, se länk nedan: Skolverksamhet i Tekniska kvarnen.

Entréavgift

Hjälp oss bli kontantfria, betala med kort!
80 kronor från 5 år, 0–4 år gratis.
Grupp: minst 10 betalande, 10 % rabatt.  
Ledsagare med ledsagarbevis har fri entré i sällskap med funktionshindrad.
Erbjudande: Kulturarvskortet - halva priset på entréavgiften, gäller för obegränsat antal besök för en person.

Hitta hit

Tekniska kvarnen ligger cirka 5 kilometer från Örebros stadskärna och cirka 500 meter från Karlslunds herrgård, adress Kvarnfallsvägen 9. Vägbeskrivning.

Stadsbuss

Åk gärna buss, nr. 7 från centrala Örebro mot Björkhaga, gå av vid Karlslunds herrgård. För tidtabeller se Länstrafiken Örebro.

Parkering

Avgiftsfri parkering finns i anslutning till byggnaden.
Här hittar du Tekniska kvarnen på vår webbkarta där du kan zooma och navigera.

Mat/café

Café med enklare djupfrysta rätter finns.
Till de minsta finns barnstolar samt micro att värma maten i.

Tillgänglighet

Information om tillgänglighet hittar du här.

Kontakta oss

Kultur- och fritidsförvaltningen

Telefon: 019-21 62 20.

Tekniska kvarnen

Telefon: 019-21 21 58.

Utställningar i Tekniska kvarnen

I källarvåningen på Tekniska kvarnen finns "Kretsloppslandet", en unik utställning och upplevelse för alla sinnen på temat hållbar utveckling. Utställningen är den enda i sitt slag i Sverige. Genom interaktivitet och spännande pedagogik visar vi hur det funkar med vatten och avfall i vårt samhälle och inspirerar till att göra val i vardagen som är bra för miljön. Här kan du följa avfallets och vattnets väg genom Örebro, tävla i "toabasket" och mycket mer.

Allmänheten är välkommen till Tekniska kvarnen på helger och Örebro kommuns skollov, övrig tid är reserverad för lektioner till skolklasser från Örebro.

Välkommen till en spännande utställning!

Bygg ett riktigt brovalv

I teknoteket Insikten kan både vuxna och barn på ett lustfyllt sätt söka hemligheterna bakom olika naturvetenskapliga och tekniska klurigheter. Här finns en hörna med stora legobitar för de minsta barnen. De lite större kan bygga ett riktigt brovalv, se hur en såpbubbla ser ut inifrån, gå in i ett jättestort kalejdoskop och mycket annat. Testa några av våra nya experiment – tivolispeglarna och kedjehäverten.

Trampa på energicykeln

Här berättas historien om hur människan upptäckte elektriciteten och hur den kom att förändra världen. I Electras labyrint är det lätt att gå vilse mellan experiment och upptäckter. Missa inte energicykeln! Trampa på den så svetten rinner och du får lampor att tändas, radion att spela, fläkten att susa ... Klarar du att få allt att funka samtidigt känner du verkligen i benen vad energi är och vad som krävs för att det ska bli elektricitet.

Modelljärnväg

I Tekniska kvarnen finns också en jättestor modelljärnväg. Här rusar tågen fram i ett Mälardalen i miniformat. Den sammanlagda spårlängden är ca. 120 meter och tågen stannar här och där vid flera "riktiga" stationshus.

Skolverksamhet i Tekniska kvarnen

I den interaktiva utställningen Kretsloppslandet erbjuder vi kostnadsfria miljölektioner inom hållbar utveckling, globalt och lokalt för Örebros elever från förskoleklass till gymnasieskola.

Vi har åtta bokningsbara lektioner, samt tre årligt återkommande temaveckor. Alla våra lektioner är kopplade till skolans läroplaner (Lgr 11 eller Gy 11), FN:s Globala mål för hållbar utveckling och Örebro kommuns planer (miljö, vatten och avfall). Lektionerna kan bokas vardagar.

Mer om Kretsloppslandets skolverksamhet hittar du här.

Boka besök för skolklasser

I den interaktiva utställningen Kretsloppslandet erbjuder Tekniska förvaltningens Teknik- och miljöpedagoger kostnadsfria lektioner inom hållbar utveckling, globalt och lokalt för Örebro kommuns elever från förskoleklass till gymnasieskola.

Det finns åtta bokningsbara lektioner, samt tre årligt återkommande temaveckor. Alla lektioner är kopplade till skolans läroplaner (Lgr 11 eller Gy 11), FN:s Globala mål för hållbar utveckling och Örebro kommuns planer (miljö, vatten och avfall).

Välkommen att boka en lektion för din skolklass i Kretsloppslandet!

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Karlslund

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se