Gå till innehåll
  • Start
  • / Utställningar & program

Här hittar du aktuella, tidigare och kommande utställningar på Örebro konsthall.

Tobias Bradford - Kall luft på öm hud

17 februari – 17 maj 2024

Örebro konsthall har glädjen att presentera konstnären Tobias Bradford första stora konsthallsutställning. I utställningen "Kall luft på öm hud" undersöker han förhållandet mellan kropp och maskin, barndom och drömmar, makt och odödlighet i rörlig skulptur- och platsspecifik installation såväl som objekt och video. Tillsammans med flera ambitiöst nyproducerade verk skapas en påtaglig stämning som sprids över salarna. Uttrycket är obehagligt, melankoliskt och längtansfullt. Samtidigt finns närvaro av humor, lekfullhet och vardag som ramas in av surrealistiska och naivistiska referenser men även samtida internetestetik.

I utställningen "Kall luft på öm hud" får besökaren ta del av kroppar som svävar i luften, scenografiska iscensättningar av mentala tillstånd och konstnärens egna minnen av Örebro stad i förändring. Utmärkande är ett slags laboratorium av kroppar, armar och ben som mekaniskt experimenterar med skulpturinstallation och rumslighet genom form, material och rörelse. Verken aktiveras med energi bortom kroppslig självkontroll men är samtidigt repetitiva, specifika och oväntade som vid ticks, tvångsbeteenden eller epileptiskt anfall vilket kan läsas som människans egen mekanik.

Bradford ställer frågor kring vad en skulptur kan vara, vilka känslor den kan frammana och huruvida den kan uppfattas som levande, i relation till ett objekt. Mot den bakgrunden, öppnar verken upp för dialog och reflektion om vad det betyder att vara människa och hur vi ser på oss själva och vår omvärld. Utställningen är producerad av Örebro konsthall med inlånade verk från privata samlingar. Vissa verk har Tobias Bradford skapat på plats för Örebro konsthall.

Foto: Robin Åhlgren

Om konstnären

Tobias Bradford (född 1993, Örebro) är utbildad vid Goldsmiths University i London och Kungliga Konsthögskolan i Stockholm men började sin konstnärliga bana på Örebro konstskola. Bradford har tidigare ställt ut på Kristinehamns konstmuseum, Accelerator och Skövde konsthall samt på gallerier som Saskia Neuman Gallery i Stockholm men även internationellt på The Design Museum i London, Company Gallery i New York och June Art Fair i Basel. 2021 tilldelades han Maria Bonnier Dahlins stipendium. Bradford finns representerad i samlingarna på Maria Bonnier Dahlin Stiftelsen, Magasin 3 och Ståhl Collection samt i privata samlingar, i Sverige och internationellt.

Senast uppdaterad:

Publicerad:

Kontakta Örebro konsthall

Kontakta Örebro kommuns servicecenter

Telefon: 019-21 10 00 

Öppettider: Vardagar kl. 8–16.30

Besöksadress: Näbbtorgsgatan 10

Öppettider: Vardagar kl. 10–16

E-post till servicecenter

 servicecenter@orebro.se