”Min sons tjat och biogas gjorde oss till Sveriges mest miljösmarta tvätteri”

– Schlemon Athoray, vd och ägare av Örebrotvätt

Ordning och reda. Lika genomtänkt och systematisk, som den kombinationen av bergvärme, luftvärmeväxlare och byte av fossil eldningsolja till biogas, är Schlemon Athoraya och sonens guidning i lokalerna.

Två leende personer framför tvättmaskiner.

– Biogas är källan till all värmeenergi som brukas i både produktion och transport. Den värmer vattnet i två stycken ångpannor. Ångan värmer våra tvättmaskiner, torktumlare, skjortpressar och mangel, berättar Schlemon.

Han ler vänligt, berättar metodiskt och pekar. Sonen Sargon fyller i och ger oss tid att tänka till och ställa frågor. De är helt klart ett väl samtränat team.

– Sargon är utbildad ingenjör och tillsammans har vi utvecklat nya lösningar. Vi använder biogas, producerad i Karlskoga, i arbetsprocessen, och lastbilen som vi hämtar och lämnar tvätt med går också på biogas. På så sätt väljer våra kunder en produkt som gynnar Örebro ekonomiskt samtidigt som de gör det i särklass bästa valet för klimatet, fortsätter Schlemon.

– Jag är glad att jobba på ett företag som tänker på miljön. Det tycker jag fler borde göra, flikar medarbetaren, Ellinor Lundkvist in när hon hör vad vi pratar om.

Man tvättar åt privata vårdgivare, industrier, institutioner, hotell och restauranger och mindre verkstäder. Bland kunderna kan nämnas Suzuki i Garphyttan, Ahlström-Munksjö Aspa Bruk, MOAB i Kumla och Lanna Lodge.

– Entrémattor är en stor produkt, men arbetskläder och hotell- och bordslinne är en specialitet. Med verksamheter som leasar entrémattor och textilier är kontrakten oftast på tre till fem år, men för kunder som äger sitt gods kan vi tvätta utan längre avtal. Något som kanske inte många känner till är att vi också tvättar åt privatpersoner. Och behöver man linnedukar, servetter och stolklädsel till evenemang, kan man hyra det av oss, avslutar Schlemon.

Så använder Örebrotvätt biogas

  • Örebrotvätt har ett gaslager byggt på ett lastbilssläp. Innan det är helt tömt skickar systemet ett larm till mobilen varpå man meddelar gasleverantören att skicka det fulla lagret för ombyte. På så sätt undviker man avbrott i produktionen. Från lagret går dels en ledning till pannrummet där tvätteriets ånga tillverkas och en till en tankningsstation för egna fordon. Lastbilen är av märket Iveco som vid köptillfället var bästa valet då den från grunden byggs som gasbil.
  • Örebrotvätt har via ”Klimatklivet” (Naturvårdsverket) fått investeringsbidrag för biogaslösningen.

Senast uppdaterad:

Publicerad: