Vi möts i trappan…

Trapphus med stentrappa, rutigt golv och stora runda taklampor.

När vi öppnar den tunga ytterdörren på hyreshuset möts vi av ett trapphus. Vi kan på en gång bilda oss en uppfattning om vilka som bor i huset. Denna vackra entré har under flera år mött besökarna på Socialförvaltningen på Storgatan. Nu har förvaltningen övergivit fastigheten för en fortsatt verksamhet i gamla Kexfabriken.

Trappa med snidade staketspjälor.

Ett trapphus förenar de olika våningarna och kanske även grannarna. Här ska man transportera möbler vid in- och utflyttning, bära upp sina inköpta matvaror, hälsa vänligt på grannarna och kanske bära tvätten ner till tvättstugan. Detta trapphus finns på Norra Strandgatan 5.

Trappavsats möblerad med två korgstolar, bord med fågelbur och stora växter.

Räddningstjänsten kräver att våra trapphus och entréer är fria från privata föremål. Därför är det inte tillåtet att ställa till exempel cyklar, barnvagnar, skor, mattor eller möbler i trapphuset. Föremål i trapphuset försvårar också städningen. Rådhusets entré från 1905 skulle knappast bli godkänt av dagens Räddningstjänst men visst är det inbjudande att slå sig ner i någon av fåtöljerna för att läsa en bok eller glatt samspråka med någon.


Text: Marie Esplund-Lynn

Bildhantering: Satu Timonen
Fotografier: Kulturnämndens fotosamling, KN-8684
Byggnadsnämndens fotosamling, SBK-U-0013

Vill du se fler trapphus kan du läsa titta på ÖBOs hemsida om tidstypiska trapphus på www.obo.se
För dig som vill läsa ännu mer om trapphus finns bland annat  Nino Monastras bok
”Innanför portarna - Stockholms trapphus 1880-1940”.


Ursprungligen publicerad som Månadens bild januari 2008.

Senast uppdaterad:

Publicerad: