Tatianas dansstudio

Sju unga kvinnor i dansanta poser.

Stilstudie av eleverna på Tatianas dansstudio 1936.

"Jag är mycket stolt och förväntansfull då jag arton år gammal öppnar min första balettskola. Jag har valt Örebro."
I adresskalendrarna för åren 1937-1939 hittar man danslärarinnan Tatiana Niordson på Nygatan 19 i Örebro. Tatiana bodde ovanför sin dansstudio.

Tatiana hade en spännande bakgrund. Hon föddes i Jekaterinburg i Ryssland 3 mars 1918, mitt under brinnande revolution. Hennes far, bergsingenjören på Garphytte Bruk, Niord Gustafsson sändes på uppdrag 1915 till Ryssland för att bygga en fabrik för tillverkning av stållinor i Jekaterinburg. Här träffade han Elena Makéeff och de vigdes 1917. I december 1919 flydde familjen från Ryssland. Familjen Gustafsson stannade i Garphyttan till december 1920 då de flyttade till Johannesburg i Afrika. 1928 återvände familjen till Sverige.

En kvinna i vita kläder poserar dansant.

Danslärarinnan Tatiana Niordson 1936

Tidigt intresserad av dans blev Tatiana först elev hos Miss Grose i Johannesburg och sedan hos balettmästare och koreografen Sven Tropp i Stockholm. Senare kom hon också till balettpedagogen Madame Kshessinskaja i Paris. 1934 blev Tatiana engagerad hos balettsällskapet "Ballet Russe de Monte Carlo" och turnerade runt i Europa. 1936 var hon trött på turnerandet och flyttade till föräldrarna i Örebro.

Kvinna i vit balettklänning och -skor står i en balettposition med ryggen mot kameran och ansiktet i profil.

Tatianas dansstudio 1938

Efter åren med sin balettskola i Örebro blev hon koreograf hos Karl Gerhard i Stockholm. 1946 flyttade Tatiana till Linköping där hon öppnade en dansstudio. Som 88-åring, 1984, fick hon kulturstipendium av Linköpings kommun med motiveringen "Tatiana Niordson-Norén har med stor kunskap och djupt engagemang introducerat barn och ungdom till den klassiska baletten".

Bildtext: Marie Esplund-Lynn 

Bildhantering: Satu Timonen 

Fotografier: ECS-D17-028, 032B, 038B 

Källor: Tysslinge husförhörslängd AIIa:5, sidan 68.

Litteratur:  Niordson,Tatiana: Liv och dans. Från revolution till Revy. Adresskalendrar för Örebro, 1937-1939. Östgöta Correspondenten 2006

Fakta om Stadsarkivets bildarkiv

I stadsarkivets bilddatabas finns över 90 000 bilder från kommunala nämnder, bolag och olika privata samlingar. Alla fotografier är sökbara, t.ex. på motiv, plats eller ämnesord och tidpunkt.

Ursprungligen publicerat som Månadens bild oktober 2008.


Senast uppdaterad:

Publicerad: