Missionärer från Brasilien, Kongo och Indien

Många missionärer har gett sig ut i världen från olika frikyrkoförsamlingar inom Örebro kommun. Och en del av bilderna har vi i våra bildarkiv.

Bibelskolan i Örebro startade år 1891 och 1908 beslutades att inrätta Örebro missionsskola (Hermansson). Redan 1892 sände Baptistförsamlingen Filadelfia ut Gustaf Norling som missionär till Nordafrika och 1893 skickades Adolf Larsson till Brasilien. 1908 sändes C.E. Sjögren till norra Indien. 1914 sändes de första missionärerna till Kongo.

I stadsarkivet finns arkivet efter Eric Sjöqvists fotoateljé. I samlingen finns över 40 hyllmeter med cirka 91 000 negativ, mestadels glasplåtar. Bland dessa hittar vi bland annat foton från Örebro missionsskola mellan åren 1935 – 1958. Här finns också en mängd porträtt på missionärer och missionsstationer i Kongo, Indien, Sydamerika och Kina. Här är ett exempel på ett foto från en missionsstation troligen i Kongo. Lägg märke till de märkliga enhjulingarna som damerna sitter i.

I familjen Karlsson - Eckerwalls fotosamling finns nio arkivkartonger fyllda till bredden med minnen från Eker och Kongo. Waldemar Eckerwall var missionär i Kongo 1923 till 1926 och återigen från 1929.

Har du bilder på missionärer som du skulle vilja dela med dig till andra? Stadsarkivet tar gärna emot foton. Hör av dig till undertecknad!


Text: Marie Esplund-Lynn

Bildhantering: Ingemar Larsson
Källor: Kenneth Hermansson. John Ongmans Gudsbild och Människosyn, uppsats. Från Internet 2007-03-13


Ursprungligen publicerad som Månadens bild mars 2007.

Senast uppdaterad:

Publicerad: