Lilla Kejsarinnan på Rivoli

Framför entrén till en biograf står en vagn dragen av en häst. I vagnen sitter en kusk och en passagerare. Vagnen har en reklamskylt.

Reklamskylten på vagnen uppmanar oss att ”se Elizabeth Bergner i Lilla Kejsarinnan å Rivoli”. Under 1934 visades den nya filmen ”Lilla Kejsarinnan” på Biograf Rivoli i Örebro. Filmens originaltitel var ”Catherine the Great” och handlade om den berömda Katarina den Stora av Ryssland och hennes kärleksliv.

I biografens fönster, i bildens bakgrund, visas filmbilder med dåtidens kända skådespelare som bland annat Douglas Fairbanks Jr, Gerald de Maurier och Elizabeth Bergner.

Biografen Rivoli låg i Atterlings basarer på Stortorget 9. Biograf Rivoli bytte senare namn till Biograf Royal. Atterlings basarer revs och Domusvaruhuset, nuvarande Kompassen, byggdes på samma tomt vid Stortorget under 1962.

Framför Biograf Rivoli står en ardennerhäst som drar en kalesch. Droskföraren vet man inte så mycket om, kanske vara han anställd på någon av droskstationerna i staden. Den okända damen i kaleschen är ganska lik huvudrollsinnehavarinnan Elizabeth Bergner med sitt ljusa hår och de ryskinspirerade kläderna. Deras vidare öden är okända.

Filmen finns fortfarande till salu på internet.

Originaltitel ”Catherine the Great”. Regissör var Paul Czinner och utgivningsåret 1934.

Filmen hade premiär i Stockholm 1934-02-23 och var 95 minuter lång.

Elizabeth Bergner (1897-1986) var gift med regissören Paul Czinner. Läs mer om henne på internet.


Text: Marie Esplund-Lynn

Bildhantering: Ingemar Larsson
Fotografi: Byggnadsnämndens fotografier, bildnummer SBK-U-0271. 
Källor:Filmtipset.se (hemsida på internet) om ”Lilla kejsarinnan” 2007-10-17.
Svenska filminstitutets hemsida, svensk filmdatabas.


Ursprungligen publicerad som Månadens bild oktober 2007.

Senast uppdaterad:

Publicerad: