Kontoret – företagets hjärna

Efter semestern vänder vi tillbaka till våra arbetsplatser. Vissa av oss arbetar i klassrum, på verkstadsgolvet, i olika affärer eller på kontor.  Kontoret är företagets / myndighetens hjärna, där sköts bokföring, avtal, diarieföring, handläggning och arkivering.

Kontorets utseende varierar från små enmanskontor till stora kontorslandskap. Vi kan väl titta på några kommunala exempel…

Tre män i uniform bakom ett stort skrivbord inne på ett kontor.

Brandkårens expedition, Fabriksgatan 11. 1930-talet.

På 1930-talet togs detta foto på Brandkårens expedition på Fabriksgatan 11, kvarteret Brandstationen. Bakom de tre männen, som sitter vid ett skrivbord med tre arbetsplatser, står två arkivskåp. Här förvaras troligen personalakter och utryckningsrapporterna. Någon typ av kontorsmaskin står mot fönstret under en skyddskåpa. Notera det vackra vägguret!

Stor sal med bord längs väggarna. Runt fem personer sitter vid varje bord.

Stadsplanekontorets stora kontorslandskap, 1940-talet.

På 1940-talet arbetade man på Stadsplanekontoret i stora kontorslandskap. Kvinnorna arbetar flitigt och längst väggen står minst 7 arkivskåp fulla med deras arbete. Ett stort antal lampor är uppsatta i taket. Ett ritbord står också i rummet. Det borde finnas flera skrivmaskiner.

Kontor, 1970-talet.

På 1970-talet kunde man inreda i dessa skarpa färger. Gula tapeter och matchande gardiner. Rummet bredvid är inrett i grönt.

Per och Christina, Örebro stadsarkiv 2000-talet.

På dagens moderna kontor har datorn fått sitt högsäte.

Det svenska ordet ”kontor” kommer trologen från franskans comptoir, med det ursprungliga betydelsen av räknebord, av det latinska compatare, beräkna.

Engelskans ”office” härstammar från latinets officium, vilket inte behöver betyda en speciell plats utan snarare en flyttbar byrå eller en abstrakt postion t ex en magistrat. Av detta har vi även fått ordet byråkrati!


Text: Marie Esplund-Lynn

Bildhantering: Satu Timonen
Fotografier: OS-013-0072 Brandkårens bildsamling

Annan information från Wikipedia.


Ursprungligen publicerad som Månadens bild augusti 2008.

Senast uppdaterad:

Publicerad: