Konfirmationen hör våren till

De flesta kulturer har en typ av invigningsrit som symboliserar ungdomarnas inträde i vuxenvärlden och hos oss är det konfirmationen. Inom kristendomen är det också en bekräftelse på den kristna tron och dopet. I den svenska kyrkan konfirmeras de flesta under det år de fyller femton.

I samband med konfirmationen förr fick ungdomarna börja använda vuxenklädsel. I Sverige var konfirmationskläderna fram till 1850-talet mycket färggranna. Man kunde använda sin sockendräkt med mörk schalett. Efter 1850-talet började den svarta kyrkklänningen bli vanligare.

Konfirmationsgruppen år 1910 i Gällersta församling samlades framför församlingshuset. Gossarna står raka i sina lånade mörka kostymer med vit skjorta och vit fluga. Under en av pojkarnas kavaj skymtar en klockkedja. Flickorna har alla svarta kyrkklänningar. Klänningarna har fint sydda veck och några har till och med krås i halsen. De flesta av flickorna har tunna, svarta handskar och håller sina svarta psalmböcker. Gossarna är nyklippta medan flickorna har kammat sitt hår i fläta eller en lös knut i nacken. Konfirmanderna står allvarsamma framför kameran medan prästen sitter lite nonchalant på sin stol.

Vit konfirmationsklänning kom i allmänt bruk under 1900-talets första decennier. Pojkarna har fortfarande mörk kostym. I Almby församling har konfirmationsgruppen redan 1914 anammat det nya modet. Pojkarna har mörk kostym, vit skjorta och vit fluga och de har en vit näsduk i bröstfickan. Samtliga flickor har vit klänning med bred kant, dubbel kjol eller flera volanger. Ingen har handskar men några har sin vita psalmbok i knät. Håret är uppsatt och flera av flickorna har en stor vit rosett i nacken. Prästen sitter allvarsam och skådar i fjärran.

Två flickor med vita klänningar och handskar. De håller i varsin svart bok.

Några av konfirmanderna passade på att fotografera sig enskilt eller parvis. I arkivet efter Fotoateljé Ebba Sundevall & Co hittar vi detta foto på två väninnor som år 1937 ville föreviga minnet av denna högtidsdag. Färgkontrasterna i bildkomposition är klassisk med helvita klänningar, vita handskar och svart psalmbok.

Min psalmbok var röd!


Text: Marie Esplund-Lynn (konfirmerad på 1970-talet)

Bildhantering: Satu Timonen
Fotografier: EAS-38619, 1937


Ursprungligen publicerad som Månadens bild maj 2008.

Senast uppdaterad:

Publicerad: