Köket, hemmets lugna härd

Före elektricitetens genombrott i hemmen var först den öppna spisen och sedan vedspisen centralpunkten i köket.

Svartvitt fotografi. Kök med vita luckor. På vedspisen står en liten ugn med spisplattor.

Ett kök på Grubbensgatan. Bilden togs på 1970-talet men köket är betydligt äldre än så. Här finns två generationer kök i samma rum. Den gamla vedspisen har kompletterats med en mindre ugn med två spisplattor. Spiskroken hänger kvar även om den inte längre används. Det vita kaklet hålles rent och prydligt. Den nymodiga elsladden är upphängd i ett snöre för att inte skadas på spisen. Familjen är rädd om sitt fina kök.

Kök med bruna luckor. Spis till vänster.

Även denna bild är tagen på 1970-talet men visar ett lite modernare kök. Köksskåpet är från 1950-talet men luckorna är ommålade i den så populära 70-talsfärgen brunt. Spisen verkar vara helt ny. Här på Hertig Karls allé bor en skötsam familj.

Diskbänk snett ovanifrån. Luckorna är klarblå med gula kanter.

Hemma hos ett ungt par i bostadsområdet Varberga har man målat om köksskåpen själv. Gult och blått i en modig kombination. Hyllremsor i vitt och blått är uppfästa på hyllornas underkanter.

Kök med vita luckor och trähandtag. Brunt kakel.

Ett nybyggt kök från 1985. Vita skåp med vita luckor som ska passa alla smaker. Kaklet är ljusbrunt för att ge lite färg i rummet. Bänkskivorna är av trä.
 
Köken kan se ganska lika ut, men spisar, bänkskivor och färger gör dem olika. Vi får inte heller glömma bort att vi förr i tiden hade isskåp istället för kyl och frys.
 
Text och bildhantering: Marie Esplund-Lynn

Fotografier från: Örebrobostäder, KB-004.


Ursprungligen publicerad som Månadens bild januari 2009.

Senast uppdaterad:

Publicerad: