Kaffebjudning

Folk sitter runt ett kaffebord i en trädgård.

Ungefär år 1900 hade familjen Nilsson en kaffebjudning i trädgården vid huset Siesta i närheten av Olaus Petri-kyrkan. Lokföraren Nils August Nilsson sitter i trädgårdssoffan med hustru Elisabet. Runt dem finns barn och barnbarn. Även katten Tusse fick vara med.

Bordet står dukat med tunna koppar med rosenbård, hembakta bullar upplagda i en korg med förningsduk och en serveringskanna i nysilver. Alla i sällskapet har sina finkläder och den nya hatten på. Bakom bordet ser man den krattade gången och nerfällda markiser för fönstren. Notera att gräsmattan inte hålls klippt som vi gör nuförtiden.

Unga kvinnor fikar i skogen.

Eleverna på Kävesta folkhögskolas lantbrukskurs år 1941 tar sig en kaffepaus i en skogsbacke någonstans i Sköllersta. Fotograf Eric Sjöqvist förevigar eleverna i hucklen och förkläden.

Från skolköket har de lånat med sig vita kaffekoppar och en stor kopparkittel med kokkaffe.

I Sverige har vi njutit av kaffe och kaka sedan första importen år 1685. Under flera århundraden har våra vanor varit oförändrade.

I personalrum och på caféer träffas vi och dricker kaffe. Enligt statistik från 2007 dricker vi 153 liter kaffe per år eller 3,4 koppar kaffe per dag.1

Stadsarkivet önskar alla en trevlig semester och hoppas att ni får chansen till många kaffebjudningar i det fria.


Text: Marie Esplund-Lynn

Bildhantering: Satu Timonen
Fotografier: BB-I-0556, Eric Sjöqvists fotoateljé ECS-D32-144.
Källa: 1) Svensk kaffeinformation. Hemsida 2008-06-13


Ursprungligen publicerad som Månadens bild juni 2008.

Senast uppdaterad:

Publicerad: